Αλλεργική ρινίτιδα: Αιτίες και συμπτώματα

Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από αλλεργική φλεγμονή, δηλαδή από υπερβολική αντίδραση του οργανισμού, στα αεροαλλεργιογόνα.

Η αλλεργική ρινίτιδα, επηρεάζει τη μύτη και κατά συνέπεια την ρινική (από την μύτη) αναπνοή, ενώ συχνά εμφανίζεται μαζί με την αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το άσθμα.

Ανάλογα με την χρονική διάρκεια των υπεύθυνων αεροαλλεργιογόνων στο περιβάλλον, η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι ολοετής (αν τα αεροαλλεργιογόνα υπάρχουν πάντα, όπως συμβαίνει με τα ακάρεα της σκόνης ή με τα επιθήλια ζώων) ή εποχική (όπως συμβαίνει με τη γύρη δέντρων και χόρτων που υπάρχει στην ατμόσφαιρα μόνο κατά την ανθοφορία του κάθε παράγοντα).

Σημειώνεται ότι και η αλλεργική ρινίτιδα συνδέεται με την κληρονομικότητα. Τα παιδιά ενός γονέα με αλλεργική ρινίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα. Ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά, αν και οι δύο γονείς έχουν αλλεργική ρινίτιδα.

Εκτός από τη σκόνη και τη γύρη, που είναι από τις πιο γνωστές αιτίες πρόκλησης ρινίτιδας, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που, αν και μπορεί να σας φαίνονται απίθανοι, είναι δυνατόν να προκαλέσουν μια κρίση αλλεργικής ρινίτιδας.

Ωστόσο, οι αιτίες που μπορεί να την προκαλέσουν είναι οι εξής:

Οι κατσαρίδες: Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται στη γύρη ή τους μύκητες, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μη εποχική αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται σε αλλεργιογόνα που βρίσκονται στο σπίτι, όπως είναι τα ακάρεα της σκόνης, αλλά και τα… περιττώματα της κατσαρίδας.

Τα έντονα συναισθήματα: Ένας τύπος μη αλλεργικής ρινίτιδας είναι η αγγειοκινητική ρινίτιδα. Τα αίτια που προκαλούν την κατάσταση αυτή είναι άγνωστα, ωστόσο φαίνεται να πυροδοτείται από παράγοντες που ερεθίζουν τη μύτη μεταξύ των οποίων το στρες, τα έντονα συναισθήματα, η ξηρή ατμόσφαιρα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα πικάντικα τρόφιμα, η έκθεση σε εναλλασσόμενες θερμοκρασίες ή σε μια τοξική ουσία, ο κλιματισμός ή και το χνούδι των ρούχων.

Το αλκοόλ: Σύμφωνα με μία μελέτη, κάθε επιπλέον αλκοολούχο ποτό, την εβδομάδα, αυξάνει τον κίνδυνο αλλεργικής ρινίτιδας κατά 3%. Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα βακτήρια και η μαγιά που βρίσκονται στο αλκοόλ, παράγουν ισταμίνες που ευθύνονται για την πρόκληση των συμπτωμάτων.

Ο καπνός του τσιγάρου: Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Pediatric Allergy and Immunology» δείχνει ότι η έκθεση στον καπνό σχεδόν τριπλασίαζε τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργικής ρινίτιδας, στα μωρά που ο ένας τουλάχιστον γονέας είχε αλλεργία.