Αλτσχάιμερ: Ανακαλύφθηκε νέα αιτία – Πώς το συσσωρευμένο λίπος συνδέεται με τη νόσο

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλείται από τη συσσώρευση β-αμυλοειδούς σε πλάκες που αναπτύσσονται μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Άλλες εργασίες έχουν επίσης εμπλακεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ταυ, η οποία μπορεί να συσσωρευτεί στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας που εμπλέκεται στην ανάπτυξη τρόπων πρόληψης, επιβράδυνσης ή διακοπής της νόσου βασίζεται στη μείωση ή την εξάλειψη τέτοιων συσσωρεύσεων. Όμως, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές με αυτή τη νέα προσπάθεια -τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature– μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο στη ρίζα της ανάπτυξης της νόσου.

Πώς η συσσώρευση λίπους στα εγκεφαλικά κύτταρα μπορεί να σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Όταν η νόσος Αλτσχάιμερ αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τον Alois Alzheimer, σημειώθηκε ότι εκτός από τις πλάκες και τη συσσώρευση ταυ, υπήρχε επίσης συσσώρευση σταγονιδίων λίπους στα εγκεφαλικά κύτταρα. Από τότε, λίγη προσπάθεια έχει γίνει για να προσδιοριστεί εάν αυτή μπορεί να είναι η αιτία της νόσου.

Ως εκ τούτου, η ερευνητική, ομάδα στην οποία συμπεριλαμβάνονταν νευρολόγοι, ειδικοί σε βλαστοκύτταρα και μοριακοί βιολόγοι που συνδέονται με διάφορα ιδρύματα στις ΗΠΑ, επικεντρώθηκε στη λειτουργία του γονιδίου APOE -προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη μεταφορά σταγονιδίων λίπους στα νευρικά κύτταρα.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε επίσης ότι υπάρχουν τέσσερις παραλλαγές APOE, με αριθμό από 1 έως 4, και ότι μία από αυτές, η APOE4, μεταφέρει το περισσότερο λίπος στα εγκεφαλικά κύτταρα, ενώ η APOE2 μεταφέρει το λιγότερο.

Τα πειράματα των επιστημόνων με το γονίδιο APOE

Η ομάδα αναρωτήθηκε εάν οι παραλλαγές APOE ενέχουν διαφορετικούς κινδύνους για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Για να το ανακαλύψουν, έκαναν μερικά πειράματα.

Στο πρώτο πείραμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αλληλουχία μονοκυτταρικού RNA για να αναγνωρίσουν τις πρωτεΐνες μέσα σε ένα δοκιμαστικό νευρικό κύτταρο. Εφάρμοσαν ό,τι βρήκαν σε δείγματα ιστών που συλλέχθηκαν από άτομα που πέθαναν από τη νόσο Αλτσχάιμερ που είχαν διπλά αντίγραφα του APOE4 ή του APOE3.

Διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων με το γονίδιο APOE4 είχαν περισσότερα ανοσοκύτταρα με έναν τύπο ενζύμου που ενίσχυε την κίνηση των σταγονιδίων λίπους στα εγκεφαλικά κύτταρα. Σε ένα άλλο πείραμα, διαπίστωσαν ότι η εφαρμογή αμυλοειδούς σε εγκεφαλικά κύτταρα ατόμων με παραλλαγές APOE4 ή APOE3 έκανε τα κύτταρα να συσσωρεύουν περισσότερο λίπος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συσσώρευση αμυλοειδούς στον εγκέφαλο πυροδοτεί την ώθηση του λίπους στα εγκεφαλικά κύτταρα, οδηγώντας στη νόσο Αλτσχάιμερ.