Αλτσχάιμερ: Βρέθηκε το πρώτο φάρμακο για την νόσο

Βρέθηκε το πρώτο φάρμακο που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως έδειξε μία μικρή κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για το μονοκλωνικό αντίσωμα donanemab της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly, η οποία έκανε τη σχετική ανακοίνωση.

Το αντίσωμα προσδένεται στις πλάκες της τοξικής πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο και τις εξαφανίζει.

Τα αποτελέσματα ωστόσο δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό. Αν αποδειχθούν ακριβή και επιβεβαιωθούν από άλλους επιστήμονες, θα είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο για τη συγκεκριμένη νόσο εμφανίζει θετικά αποτελέσματα στην φάση 2 των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχιατρικής και νευρολογίας Λον Σνάιντερ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

Οι ασθενείς στους οποίους έγινε η θεραπεία, εμφάνισαν κατά μέσο όρο επιβράδυνση της επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους κατά 32%, σε σχέση με όσους είχαν πάρει ψευδοφάρμακο (πλασίμπο). Σε διάστημα έξι έως 12 μηνών οι πλάκες β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των ασθενών της πρώτης ομάδας είχαν εξαφανιστεί και δεν εμφανίστηκαν ξανά, δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας δρ Ντάνιελ Σκοβρόνσκι.

«Σημαντικά νέα που προσφέρουν ελπίδα στους ασθενείς και στις οικογένειες τους» δήλωσε ο δρ Μάικλ Γουάινερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, κορυφαίος ερευνητής σε θέματα Αλτσχάιμερ. Τόνισε όμως ότι η κλινική δοκιμή πρέπει να επαναληφθεί και από άλλους επιστήμονες και να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα. Η Eli Lilly διαβεβαίωσε ότι θα παράσχει περισσότερα στοιχεία για τη νέα θεραπεία και τη δοκιμή της, τόσο με ανακοινώσεις της όσο και με σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Σύμφωνα με την μελέτη, πριν και μετά τη δοκιμή του νέου φαρμάκου οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ γνωστικά και μνήμης και έγινε αξιολόγηση πόσο καλά τα κατάφερναν στις καθημερινές δραστηριότητες τους, όπως το ντύσιμο και το μαγείρεμα. Ωστόσο η βασική παρενέργεια της θεραπείας ήταν η συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο, που συνέβη στο 30% των ασθενών. Νέα αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη κλινική δοκιμή αναμένονται το 2023.

Η Eli Lilly, δήλωσε ο δρ Σκοβρόνσκι, προτίθεται να ζητήσει από τη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και τις ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών να επιτρέψουν τη διάθεση του νέου φαρμάκου στους ασθενείς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ