Αλτσχάιμερ: Είστε κάτω των 60; Πώς οι κουρτίνες του σπιτιού σας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτής της νευροεκφυλιστικής νόσου που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την απώλεια μνήμης, χρησιμοποιώντας μάσκες ματιών ή καλές κουρτίνες συσκότισης στο υπνοδωμάτιό τους.
Πώς συνδέεται η φωτορύπανση με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Πιο αναλυτικά, ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Ιλινόις συνέκριναν χάρτες φωτορύπανσης σε 48 πολιτείες των ΗΠΑ με ιατρικά αρχεία για τις ίδιες περιοχές, βρίσκοντας μια στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της φωτορύπανσης και του Αλτσχάιμερ. ότι το τεχνητό εξωτερικό φως κατά τη διάρκεια της νύχτας θα μπορούσε επίσης να είναι ένας.
«Δείχνουμε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ του επιπολασμού της νόσου Αλτσχάιμερ και της έκθεσης στο φως τη νύχτα, ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών», σημειώνει ο ιατρός επιστήμονας Robin Voigt-Zuwala.
«Η νυχτερινή φωτορύπανση -ένας τροποποιήσιμος περιβαλλοντικός παράγοντας- μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ», υπογραμμίζει ο ειδικός.
Ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από Αλτσχάιμερ λόγω φωτορύπανσης
Για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών, η φωτορύπανση ήταν πάνω από παράγοντες κινδύνου όπως η κατάχρηση αλκοόλ, η χρόνια νεφρική νόσος και η κατάθλιψη. Ωστόσο, ήταν κάτω από άλλους παράγοντες, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Αυτό άλλαξε για τα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών: στην περίπτωση αυτή η φωτορύπανση ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας κινδύνου για Αλτσχάιμερ μεταξύ αυτών που αξιολογήθηκαν στη μελέτη. Όπως γίνεται κατανοητό, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νεότεροι άνθρωποι είναι ακόμη πιο επιρρεπείς στη ζημιά που προκαλεί το φως τη νύχτα.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτή τη σύνδεση -η οποία, πάντως, δεν αποδεικνύει άμεση αιτία και αποτέλεσμα- αλλά γνωρίζουμε ήδη πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος και οι κιρκάδιοι ρυθμοί για την καλή υγεία και πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι το τεχνητό φως σε αυτές τις ρουτίνες.
«Ορισμένοι γονότυποι, που επηρεάζουν την πρώιμη έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ, επηρεάζουν την απόκριση σε βιολογικούς στρεσογόνους παράγοντες που θα μπορούσαν να ευθύνονται για αυξημένη ευαλωτότητα στις επιπτώσεις της νυχτερινής έκθεσης στο φως», αναφέρει ο Δρ. Voigt-Zuwala.
«Επιπλέον, οι νεότεροι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ζουν σε αστικές περιοχές και να έχουν τρόπο ζωής που μπορεί να αυξήσει την έκθεση στο φως τη νύχτα», προσθέτει.
Η σημασία του ύπνου και το «κόστος» του σύγχρονου τρόπου ζωής στην υγεία
Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και στο παρελθόν είχε συνδεθεί με τον κίνδυνο άνοιας και άλλων ασθενειών. Από την εμφάνιση του ηλεκτρικού φωτός τον 19ο αιώνα, η τάση για αύξηση των επιπέδων τεχνητού φωτός έχει κινηθεί μόνο προς μία κατεύθυνση και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι παρεμβαίνει στις συνήθειες του ύπνου μας.
Τα ευρήματα είναι μια υπενθύμιση του δυνητικού κόστους του σύγχρονου τρόπου ζωής, με στόχο να το ισορροπήσουμε με όλα τα οφέλη που μας προσφέρει το νυχτερινό φως. Άλλωστε, εκτιμάται ότι περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από τη φωτορύπανση.
«Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σύνδεση θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους -ιδιαίτερα εκείνους με παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, να κάνουν εύκολες αλλαγές στον τρόπο ζωής», υποστηρίζει ο Δρ. Voigt-Zuwala και καταλήγει:
«Οι αλλαγές που εφαρμόζονται εύκολα περιλαμβάνουν τη χρήση κουρτινών συσκότισης ή τον ύπνο με μάσκες ματιών. Αυτό είναι χρήσιμο ειδικά για όσους ζουν σε περιοχές με υψηλή φωτορύπανση».