Αλτσχάιμερ: Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τη νόσο – Παρενέργειες και αποτελεσματικότητα
«Η δονανεμάμπη έδειξε πολύ σημαντικά αποτελέσματα για άτομα με πρώιμη συμπτωματική νόσο Αλτσχάιμερ, που χρειάζονται επειγόντως αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές. Γνωρίζουμε ότι αυτά τα φάρμακα έχουν το μεγαλύτερο δυνητικό όφελος όταν οι άνθρωποι θεραπεύονται νωρίτερα και εργαζόμαστε σκληρά σε συνεργασία με άλλους για να βελτιώσουμε την ανίχνευση και τη διάγνωση», δήλωσε η Anne White, πρόεδρος της Lilly Neuroscience σχετικά με την έγκριση.
«Κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν από αυτή την ασθένεια και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη», πρόσθεσε.
Ελπίδες στην κοινότητα των ασθενών με Αλτσχάιμερ από την έγκριση του νέου φαρμάκου
Οι υποστηρικτές του Αλτσχάιμερ επικρότησαν την έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). «Αυτή η έγκριση σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός στην εξέλιξη του επιπέδου φροντίδας για τα άτομα που ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ που θα περιλαμβάνει τελικά ένα οπλοστάσιο καινοτόμων θεραπειών, παρέχοντας την απαραίτητη ελπίδα στην κοινότητα των ασθενών», δήλωσε ο Δρ Howard Fillit, συνιδρυτής και επικεφαλής στο Ίδρυμα Ανακάλυψης Φαρμάκων για το Αλτσχάιμερ.
«Η διάγνωση και η θεραπεία του Αλτσχάιμερ νωρίτερα από ό,τι συμβαίνει σήμερα έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει ουσιαστικά την εξέλιξη της νόσου, δίνοντας στους ασθενείς ανεκτίμητο χρόνο για να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε.
Η δονανεμάμπη είναι παρόμοια με ένα άλλο φάρμακο, το Leqembi, το οποίο εγκρίθηκε για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ πέρυσι. Και τα δύο επιτίθενται στην αμυλοειδή πρωτεΐνη, η οποία εμπλέκεται στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ, και οι δύο επιβράδυναν την άνοια κατά αρκετούς μήνες. Το Leqembi χορηγείται κάθε δύο εβδομάδες, ενώ η δονανεμάμπη (Kisunla) χορηγείται κάθε μήνα ως ενδοφλέβια έγχυση.
Το Kisunla έχει μια άλλη σημαντική διαφορά που πιθανότατα θα αρέσει τόσο στους ασθενείς όσο και στους γιατρούς: Το φάρμακο μπορεί να σταματήσει μόλις καθαρίσει όλες τις αμυλοειδείς πλάκες από τον εγκέφαλο. «Μόλις πετύχει τον στόχο του, μπορείτε να σταματήσετε τη δόση», είπε η White, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει το κόστος και την ταλαιπωρία της θεραπείας καθώς και τον κίνδυνο παρενεργειών.
Στη δοκιμή της εταιρείας, το 17% των ασθενών που λάμβαναν δονανεμάμπη μπόρεσαν να διακόψουν το φάρμακο στους έξι μήνες. Το 47% σταμάτησε μέσα σε ένα χρόνο και το 69% μέσα σε 18 μήνες. Είναι σημαντικό ότι η γνωστική τους έκπτωση συνέχισε να επιβραδύνεται ακόμη και αφού σταμάτησαν τη λήψη.
Κόστος και παρενέργειες
Ωστόσο, η θεραπεία δεν θα είναι φθηνή: Η τιμή καταλόγου για το Kisunla θα είναι 32.000 δολάρια ετησίως. Το Leqembi κοστίζει 26.000 δολάρια ετησίως, αλλά οι ασθενείς συνεχίζουν να το λαμβάνουν επ’αόριστον. Περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών που έλαβαν δονανεμάμπη παρουσίασαν οίδημα ή αιμορραγία στον εγκέφαλο. Ενώ οι περισσότερες από τις περιπτώσεις ήταν ήπιες, περίπου το 2% ήταν σοβαρές και οι ανεπιθύμητες ενέργειες συνδέθηκαν με θανάτους τριών ασθενών.
Και με τα δύο φάρμακα, οι ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο περιλαμβάνουν εκείνους που είχαν περισσότερες από τέσσερις μικροσκοπικές αιμορραγίες στον εγκέφαλο και εκείνους με μια παραλλαγή γονιδίου που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ που ονομάζεται APOE4 – ειδικά αν έχουν δύο αντίγραφα της παραλλαγής, όπως ανέφεραν οι New York Times.
Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι η έμφαση στα φάρμακα κατά του αμυλοειδούς μπορεί να αποθαρρύνει τους ασθενείς από τη συμμετοχή σε δοκιμές για θεραπείες που θα μπορούσαν να είναι καλύτερες.
«Γενικά για τον τομέα, νομίζω ότι η τακτική αυτή επιβραδύνει την πρόοδο», δήλωσε στους Times ο Δρ. Michael Greicius, νευρολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Δεκάδες άλλα φάρμακα βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές για τη νόσο Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων που επιτίθενται σε σημαντικά χαρακτηριστικά όπως οι συστάδες tau και η νευροφλεγμονή, ανέφεραν οι Times.
Πηγή: oloygeia.gr