Αλτσχάιμερ: Ρινικό σπρέι μπορεί να καθυστερήσει τη νόσο πάνω από μια δεκαετία -Ελπίδες για τους ασθενείς

Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από πρώιμα συμπτώματα, όπως το να ξεχνάτε πρόσφατα γεγονότα ή συνομιλίες. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, οδηγεί σε σοβαρή απώλεια μνήμης και επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να κάνει καθημερινές εργασίες. Μια πρόσφατη μελέτη, λοιπόν, υποδηλώνει ότι μια νέα θεραπεία θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου κατά αρκετά χρόνια.

Η έρευνα επιστημόνων από τοTexas A&M University College of Medicine, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Extracellular Vesicles, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη θεραπευτικών επιλογών για τη νόσο Αλτσχάιμερ, την πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας και την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, που επηρεάζει σχεδόν 7 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Χρησιμοποιώντας ένα ρινικό σπρέι για να στοχεύσουν μη επεμβατικά κύτταρα που διαιωνίζουν τη χρόνια νευροφλεγμονή, οι ερευνητές βρήκαν μειωμένη φλεγμονή στον εγκέφαλο και μείωση της συσσώρευσης πλακών και πρωτεϊνών που πιστεύεται ότι συνδέονται με την προοδευτική απώλεια νευρώνων στον εγκέφαλο, χαρακτηριστικό της νόσου.

«Αυτή η προσέγγιση είναι αποτελεσματική επειδή το φορτίο που μεταφέρεται από αυτά τα εξωκυτταρικά κυστίδια θα μπορούσε να μειώσει τις νευροπαθολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο», αναφέρει ο Ashok K. Shetty, διακεκριμένος καθηγητής και αναπληρωτής διευθυντής στο Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής του Τμήματος Κυτταρικής Βιολογίας και Γενετικής.

Το ρινικό σπρέι για το Αλτσχάιμερ έχει ελεγχθεί σε ζωικά μοντέλα

Ο Δρ. Shetty και οι συνεργάτες του χορήγησαν τη θεραπεία με ρινικό σπρέι σε ένα ζωικό μοντέλο στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Συνδυάζοντας τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα μικρογλοία, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο, ενσωμάτωσαν τα ενδορινικά χορηγούμενα εξωκυτταρικά κυστίδια που προέρχονταν από νευρικά βλαστοκύτταρα.

Στη νόσο Αλτσχάιμερ, τα μικρογλοία ενεργοποιούνται για να προκαλέσουν φλεγμονή και να καθαρίσουν τις πλάκες που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ από τον εγκέφαλο. Αυτή η αρχικά χρήσιμη λειτουργία γίνεται προβληματική με την πάροδο του χρόνου.

«Η παρατεταμένη ενεργοποίησή τους τα αναγκάζει να χάσουν την κανονική τους λειτουργία και να αρχίσουν να βλάπτουν τους νευρώνες, οδηγώντας σε προοδευτική απώλεια νευρώνων», επισημαίνει ο Δρ Shetty.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η πρόσληψη εξωκυτταρικών κυστιδίων που προέρχονται από νευρικά βλαστοκύτταρα άλλαξε σημαντικά την έκφραση του γονιδίου των μικρογλοίων και μείωσε τις πολλαπλές επιβλαβείς προφλεγμονώδεις πρωτεΐνες χωρίς να επηρεάζει την ικανότητα των μικρογλοίων να συνεχίσουν να καθαρίζουν τη συσσώρευση πρωτεϊνών που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.

Ο Δρ. Shetty έχει καταθέσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ενδορινική εφαρμογή εξωκυτταρικών κυστιδίων που προέρχονται από νευρικά βλαστοκύτταρα για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων νευρολογικών διαταραχών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα που διεξήχθη με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ έχει ήδη εμπνεύσει περαιτέρω μελέτες και ελπίζει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια θεραπεία που καθυστερεί τις αλλαγές που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ και τα σοβαρά γνωστικά προβλήματα 10 έως 15 χρόνια μετά την αρχική διάγνωση.

«Το ταξίδι μας για να προωθήσουμε την εφαρμογή αυτής της θεραπείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ μόλις αρχίζει», αναφέρει καταληκτικά.