Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ την προέλευση του κορωνοϊού

Η μετάδοση στον άνθρωπο από κάποιο ζώο και το «ατύχημα» σε εργαστήριο είναι οι πιο πιθανές υποθέσεις για την εξάπλωση του ιού.

Ίσως να μην μάθουμε ποτέ από πού προήλθε ο κορωνοϊός, εκτιμούν τώρα οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ωστόσο καταλήγουν στο συμπέρασμα πως δεν δημιουργήθηκε ως βιολογικό όπλο.

Όπως σημειώνει το BBC, στην αναθεωρημένη εκτίμηση του Office of the US Director of National Intelligence (ODNI) για την προέλευση του κορωνοϊού αναφέρεται ότι η μετάδοση στον άνθρωπο από κάποιο ζώο και το «ατύχημα» σε εργαστήριο είναι οι πιο πιθανές υποθέσεις για την εξάπλωση του ιού. Όμως, δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για να υπάρξει βέβαιο συμπέρασμα. 

Η έκθεση αναφέρει, επίσης, ότι οι κινεζικές αρχές δεν γνώριζαν για την ύπαρξη του ιού πριν από το πρώτο κύμα κρουσμάτων, στην πόλη Ουχάν, στα τέλη του 2019. Όμως, σημειώνει ότι η Κίνα εξακολουθεί να δυσκολεύει τις έρευνες και να αντιστέκεται στην παροχή πληροφοριών.

Οι κινεζικές αρχές έχουν συνδέσει τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού με την αγορά θαλασσινών της Ουχάν, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να θεωρούν ότι ο ιός πέρασε στον άνθρωπο από τα ζώα. Όμως, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης φέτος, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο ιός ενδεχομένως να «ξέφυγε» κατά λάθος από το εργαστήριο της Oυχάν.

Η κινεζική πρεσβεία της Ουάσιγκτον απάντησε πως «οι κινήσεις όπου οι ΗΠΑ στηρίζονται στον μηχανισμό υπηρεσιών αντί για τους επιστήμονες για να εντοπίσουν την προέλευση του κορωνοϊού είναι μία πολιτική φάρσα» και μίλησε για προσπάθειες πολιτικοποίησης του θέματος.