Αναισθησία: Υπάρχουν λόγοι να φοβόμαστε τη νάρκωση; Η ειδικός απαντά

Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία συγγενών μιας γυναίκας στην Κέρκυρα που φέρεται να χειρουργήθηκε στη σπονδυλική στήλη χωρίς να είναι σε πλήρη αναισθησία. Η είδηση δεν αποκλείεται να πυροδότησε τους φόβους ανθρώπων που ιδρώνουν και μόνο στο άκουσμα ότι πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργείο.Remaining Time-0:00FullscreenMute

«Θα με πιάσει η αναισθησία; Θα ξυπνήσω μετά; Υπάρχει περίπτωση να ξυπνήσω κατά τη διάρκεια της επέμβασης;». Πρόκειται για πολύ συχνές ερωτήσεις προς τον θεράποντα γιατρό.

Η απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να εκκινήσει ένα χειρουργείο, η γνωστή στο ευρύ κοινό ως νάρκωση, έχει φύγει πολύ μακριά από την εποχή του αιθέρα.

«Η αναισθησία τιτλοποιείται και διατηρείται. Βρισκόμαστε συνέχεια δίπλα στον ασθενή», σημειώνει η πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, Ελεάνα Γαρίνη. Εξηγεί δε πως με σύγχρονο εξοπλισμό και καλά εκπαιδευμένο αναισθησιολόγο προλαμβάνονται ακόμη και σπάνιες επιπλοκές, όπως αυτή της εγρήγορσης που έχει αναφερθεί στη βιβλιογραφία, με αποτέλεσμα η αναισθησία να είναι μια ασφαλής διαδικασία.

Ολόκληρη η συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: