Ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ για όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο για την Υγεία

ΣΥΝΕΔΡΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ.

ΣΗΜΕΙΑ, ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ, ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ.

Σημειώνω τέσσερα σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού που για εμάς είναι αιτία πολέμου,  δύο  παραδοχές  για τη κατάσταση του συστήματος και όσα ξέχασε να πει για εμάς τους ήρωες όπως μας ονομάζουν.

ΣΗΜΕΙΟ 1ο. ΠΡΟΣΛΑΒΑΜΕ ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ για να καλύψουμε τα κενά μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί.

…Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των συμβασιούχων που πολέμησαν στη πρώτη γραμμή θα απολυθεί.  16.000 υπηρετούν στα Νοσοκομεία και οι συμβάσεις λήγουν σπό 30/10/2021.  Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40.000.

Καλύπτουν όλοι πάγιες και διαρκείς ανάγκες  και υπηρετούν πολλά χρόνια.. Η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει το δικαίωμα  συμμετοχής ενός  μέρους  των εκτάκτων με αυξημένη μοριοδότηση σε επικείμενους διαγωνισμούς. Αυτό δεν είναι μονιμότητα.   Σημαίνει ομηρία και  απολύσεις.

ΣΗΜΕΙΟ 2ο. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΝΕΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ  ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ.

 Ο Πρωθυπουργός εννοεί συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα  στην υγεία, νοσοκομεία νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου  κ.α.λ.

Σαν να μη πέρασε η πανδημία από τη χώρα μας. Να μην δίδαξε την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός  ισχυρού δημόσιου συστήματος  υγείας.

Ο ιδιωτικός τομέας δεν έβαλε πλάτη στην πανδημία, έμεινε καθαρός και αμόλυντος. Λειτούργησε εντελώς κερδοσκοπικά.

Το σύστημα υγείας πάσχει από το τριτοκοσμικό ύψος των δημόσιων δαπανών που είναι 5%  του ΑΕΠ.Η πανδημία ήταν  μία μοναδική ευκαιρία ανάκαμψης του συστήματος  που δυστυχώς χάνεται.

Πως τα άλλα κράτη της Ευρώπης αντέχουν δημόσιες δαπάνες υγείας πάνω από 7% του ΑΕΠ.

Όλες οι προτεινόμενες λύσεις με περαιτέρω ιδιοτικοποίηση σημαίνει ότι οι πολίτες θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για αγορά υπηρεσιών.

ΣΗΜΕΙΟ  3ο. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ.

Αυτό μυρίζει αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη με καταργήσεις, συγχωνεύσεις κοντινών νοσοκομείων. Πολλά εξ αυτών ήδη έχουν απωλέσει τη νομική υπόσταση και χρησιμοποιούνται ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού.

Λειτουργούν με επισφάλεια λόγω εγκατάλειψης. Είναι απαραίτητα για τους κατοίκους. Αν πειράξουν  νοσοκομεία θα βρουν απέναντι τους όχι μόνο εμάς αλλά και τις  τοπικές κοινωνίες.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 1η.. ΣΤΗ  ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΒΙΝΤ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΣΑΝ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΙΧΡΕΩΣΗ ΝΣ ΜΗΝ ΚΡΥΨΟΥΜΕ.

Είναι όσα εμείς αναδεικνύουμε και μας διαψεύδουν οι διοικούντες το σύστημα, διώκουν πειθαρχικά και ποινικά  συνδικαλιστικά  στελέχη για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Τώρα τι έχουν να πουν;

ΠΑΡΑΔΟΧΗ 2η. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ  ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ  ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ. Τα κέντρα Υγείας

  Χρησιμοποιήθηκαν  ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού στα νοσοκομεία, λειτουργούν πολλά κέντρα υγείας με ωράριο τραπεζών ή δακτυλίου κυκλοφορίας μονά, ζυγά  στις εφημερίες λόγω έλλειψης προσωπικού. Τώρα που λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα καλύπτονται με μετακινήσεις προσωπικού από τα νοσοκομεία.

ΞΕΧΑΣΕ  Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΑ ΑΝΕΞΟΔΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΝΑ   ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ  ΣΕ ΠΡΑΞΕΙΣ.

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ, ΜΟΝΙΜΟΠΙΙΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΓΩΝ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΙΟ, ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ.