Ανεύρυσμα αορτής: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε – Πώς θα προστατευθείτε

Το ανεύρυσμα αορτής είναι μια ύπουλη και απειλητική πάθηση που δεν έχει εμφανή συμπτώματα. Είναι σημαντικό  να αναγνωρίζουμε τα ύποπτα συμπτώματα και να προλάβουμε μια πιθανή ρήξη που θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή μας.

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματός μας. O ρόλος της είναι να μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα σε όλο το σώμα. Αρχίζει από την καρδιά, διατρέχει το θώρακα (θωρακική αορτή) και την κοιλιά (κοιλιακή αορτή), και στο ύψος του ομφαλού χωρίζεται στα δύο, σχηματίζοντας τις λαγόνιες αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα στο κάθε πόδι. Συνεπώς, η κοιλιακή αορτή, εφοδιάζει με αίμα το κάτω μέρος του σώματος.

Tο ανεύρυσμα αορτής είναι μια διόγκωση της αορτής, της κύριας αρτηρίας που ταξιδεύει από την καρδιά για να παρέχει αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Η πιο κοινή εντόπιση ενός αορτικού ανευρύσματος είναι η κοιλιά. Τα αορτικά ανευρύσματα μπορεί να υποστούν ρήξη, οδηγώντας σε καταστροφική απώλεια αίματος και θάνατο

Εάν ο ασθενής λάβει άμεση ιατρική φροντίδα, μπορεί να σωθεί η  ζωή του. Ένα ανεύρυσμα αορτής που διαγιγνώσκεται πριν από τη ρήξη μπορεί επίσης να επιδιορθωθεί χειρουργικά, με καλή πρόγνωση.

Ανεύρυσμα αορτής: Πώς ξεκινούν και πώς εξελίσσονται τα συμπτώματα

Όταν ένα αορτικό ανεύρυσμα αυξάνεται σε μέγεθος, τα συμπτώματα είτε ξεκινούν για πρώτη φορά είτε επιδεινώνονται. Μάλιστα, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ένδειξη ότι είναι πιο πιθανό να συμβεί ρήξη. Τα συμπτώματα μιας ρήξης ανευρύσματος αορτής είναι έντονα και εξελίσσονται γρήγορα μέσα σε λίγα λεπτά.

Η αορτή είναι ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο που εξέρχεται από την καρδιά για να μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα στο σώμα. Πολλές μικρές αρτηρίες διακλαδίζονται από αυτό. Οι δύο περιοχές όπου είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί ένα αορτικό ανεύρυσμα είναι το κοιλιακό τμήμα της αορτής που βρίσκεται πίσω από την κοιλιά και το θωρακικό τμήμα της αορτής που βρίσκεται πίσω από τις πλευρές. Ανεξάρτητα από το πού εμφανίζεται το ανεύρυσμα στην αορτή, ο πόνος συχνά περιγράφεται ως οξύς.

Τα συμπτώματα του ανευρύσματος αορτής

Το κοιλιακό τμήμα της αορτής είναι η πιο κοινή περιοχή ενός αορτικού ανευρύσματος. Μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα πριν από τη ρήξη. Κάποιες φορές υπάρχουν τα εξής:

  • Πόνος στην πλάτη στο μέσο προς το κάτω μέρος της πλάτης
  • Κοιλιακός πόνος και δυσφορία
  • Παλμική αίσθηση στην κοιλιά

Ανεύρυσμα Θωρακικής Αορτής

Ένα ανεύρυσμα θωρακικής αορτής βρίσκεται στο τμήμα της αορτής κοντά στο σημείο που εξέρχεται από την καρδιά, στήθος. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι διακριτικά ή μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα πριν από τη ρήξη.

Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στο στήθος
  • Πόνος στην πλάτη
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Ρήξη ανευρύσματος αορτής

Όταν ένα αορτικό ανεύρυσμα σπάσει, τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν γρήγορα.

Τα πιο κοινά συμπτώματα μιας ρήξης ανευρύσματος αορτής περιλαμβάνουν:

  • Ζαλάδα, ζάλη και θολή όραση
  • Σοβαρή αδυναμία
  • Σοβαρός πόνος στο στήθος, στην κοιλιά ή στην πλάτη
  • Απώλεια συνείδησης

Ανεύρυσμα αορτής που επηρεάζει άλλα όργανα

Μπορεί να σχηματιστούν θρόμβοι αίματος μέσα σε ένα αορτικό ανεύρυσμα. Εάν αυτοί οι θρόμβοι αίματος σπάσουν και ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές του σώματος, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα όργανα, όπως  εγκεφαλικό επεισόδιο , νεφρική ανεπάρκεια ή καρδιακή προσβολή. Τα συμπτώματα ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, απώλεια όρασης και αίμα στα ούρα.

Αιτίες

Ένα αορτικό ανεύρυσμα μπορεί να αναπτυχθεί όταν τα τοιχώματα της αορτής γίνονται αδύναμα. Αυτό μπορεί να συμβεί με την πάροδο του χρόνου ως αποτέλεσμα ασθενειών και καταστάσεων που τείνουν να επηρεάσουν όλα τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, όχι μόνο την αορτή.

Αυτή η αδυναμία της αορτής προκαλεί διόγκωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την προδιάθεση για ρήξη ή πήξη του αίματος. Η σωματική πίεση ενός ανευρύσματος σε κοντινά όργανα μπορεί να προκαλέσει κάποια συμπτώματα, ενώ η απώλεια αίματος από μια ρήξη ανευρύσματος προκαλεί τις πιο σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή συνέπειες.

Παράγοντες Κινδύνου

  • Το κάπνισμα είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τα αορτικά ανευρύσματα. Οι καπνιστές έχουν πενταπλάσια συχνότητα εμφάνισης ανευρυσμάτων αορτής σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.
  • Η γήρανση, καθώς τα ανευρύσματα αορτής είναι σπάνια σε άτομα κάτω των 60 ετών
  • Ανδρικό φύλο . Εμφανίζονται λιγότερο συχνά στις γυναίκες
  • Μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση ιδιαίτερα εάν δεν αντιμετωπιστεί
  • Η σκλήρυνση των αρτηριών, ή αθηροσκλήρωση , που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της υψηλής χοληστερόλης και της υπέρτασης. Κάνει τα τοιχώματα της αρτηρίας ακανόνιστα και επιρρεπή σε εξασθένιση.

Παράγοντες κινδύνου για ρήξη

Δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί εάν ένα αορτικό ανεύρυσμα θα σπάσει. Η επιδείνωση των συμπτωμάτων, το μεγάλο μέγεθος ενός ανευρύσματος, καθώς και ενδείξεις αιμορραγίας σε μια απεικονιστική εξέταση, είναι παράγοντες που υποδηλώνουν αυξημένη πιθανότητα ρήξης. Οι ακραίες αλλαγές στην αρτηριακή πίεση ή οι σοβαρές λοιμώξεις μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες ρήξης ενός αορτικού ανευρύσματος.

Πρόληψη

Μερικά από τα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο περιλαμβάνουν:

  • Μην καπνίζετε: Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για όλες τις αγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανευρυσμάτων της αορτής.
  • Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης: Η υψηλή αρτηριακή πίεση συμβάλλει σημαντικά στην αγγειακή νόσο και η διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, με  δίαιτα, έλεγχο του στρες ή φαρμάκα μειώνει τις πιθανότητές να αναπτυχθεί αορτικό ανεύρυσμα.
  • Ελέγξτε το επίπεδο χοληστερόλης σας: Η υψηλή χοληστερόλη οδηγεί σε αθηροσκλήρωση, η οποία είναι η σκλήρυνση των αρτηριών. Η αθηροσκλήρωση είναι μια από τις κύριες αιτίες ενός ανευρύσματος αορτής.
  • Λάβετε τακτική ιατρική φροντίδα: Οι τακτικές ιατρικές επισκέψεις είναι σημαντικές. Ο γιατρός μπορεί να ανακαλύψει ότι μπορεί να κινδυνεύετε να παρουσιάσετε αορτικό ανεύρυσμα και μπορεί να χρειαστείτε μια εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου. Μπορούν επίσης να εντοπιστούν και να θεραπευτούν καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο αορτικών ανευρυσμάτων.

Πηγή: oloygeia.gr