Ανησυχία για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία – «Το όριο για τον εμβολιασμό να κατέβει στα 5 έτη»

Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη ο ρόλος της ενισχυτικής δόσης δεν είναι να ανεβάσει τον τίτλο τον αντισωμάτων αλλά να βελτιώσει την ποιότητα της «έτοιμης» ανοσολογικής απάντησης έναντι το κορωνοϊού.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ωστόσο επικρατεί προβληματισμός καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να δηλώνει «παρών» στη χώρα και να προσβάλλει και μικρότερες ηλικίες. Μοναδικό «όπλο» για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση είναι το εμβόλιο.

Σε αυτό αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης μιλώντας στην ΕΡΤ ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας. Συγκεκριμένα, ο κ. Τούντας έκανε λόγο για μια περαιτέρω κλιμάκωση και έξαρση της επιδημίας, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Επίσης, μίλησε για την ανάγκη επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, αφού όπως είπε έχει ήδη καθυστερήσει. Αφορά όπως είπε τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις ανάλογες μονάδες, αλλά και κάθε κατηγορία εργαζομένων οι οποίοι έρχονται σε επαφή με πολλά και διαφορετικά άτομα σε καθημερινή βάση.

Αναφορικά δε, με τον προβληματισμό των γονέων για τον εμβολιασμό των παιδιών ενόψει και της έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία των Σεπτέμβριο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το ηλικιακό όριο πρέπει να οριστεί στα πέντε έτη και άνω. «Το όριο πρέπει να κατέβει στα 5 έτη. Έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες και οι τελευταίες μελέτες μας οδηγούν προς αυτήν την επιλογή. Εάν δεν πετύχουμε τη συλλογική ανοσία μέχρι το άνοιγμα των σχολείων ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός και στα παιδιά», κατέληξε ο καθηγητής.

«Δεν βλέπω κάποια κίνηση σε αυτή φάση, για υποχρεωτικό εμβολιασμό, νομίζω όμως ότι σταδιακά, καθώς τα δεδομένα συλλέγονται, θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για να δούμε εάν θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως είναι και με υπόλοιπα εμβόλια».  Αυτό είχε αναφέρει ο καθηγητής και εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΙ για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού μαθητών, σε επόμενη φάση.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι αυτό αποτελεί μια συζήτηση που γίνεται σε όλη την επιστημονική κοινότητα, παγκοσμίως, αλλά για να ληφθεί μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρχουν μεγαλύτερα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα όσο περνά ο χρόνος.