Ανησυχία με την αύξηση 22% στις νέες νοσηλείες σε μια εβδομάδα – Δραματική η κατάσταση στα Νοσοκομεία

Η κατάσταση είναι δραματική αν σκεφτεί κανείς ότι το 84% των ΜΕΘ πανελλαδικά είναι κατειλημμένες όπως και το 48% των απλών κλινών για covid.
 

Ιδιαίτερη ανησυχία για αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ προκαλεί η εκτόξευση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η νόσηση σημαντικού αριθμού πολιτών με covid καθώς εκατοντάδες από αυτούς χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη οι νέες νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 22% και προσέγγισαν τις 2000.

Ειδικότερα στην επιδημιολογική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγο αναφέρεται ότι, την εβδομάδα 25-31/10, οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ήταν 1.940, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.197. Ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.62.

Αντίστοιχα πριν μία εβδομάδα αναφερόταν ότι το διάστημα 18-24/10 οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.586, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.109. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.43. Βλέπουμε λοιπόν μεγάλη αύξηση νέων νοσηλειών χωρίς σημαντική αύξηση εξιτηρίων με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να επιβαρύνεται.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι πάνω από 3500 μπήκαν στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού αλλά ο ένας στους τρεις ασθενείς παρέμεινε. Πιθανότατα σημαντικός αριθμός να χρειάστηκε ΜΕΘ ή/και διασωλήνωση.

Η κατάσταση είναι δραματική αν σκεφτεί κανείς ότι το 84% των ΜΕΘ πανελλαδικά είναι κατειλημμένες όπως και το 48% των απλών κλινών για covid. Και το σκηνικό αυτο διαμορφώνεται πριν δούμε ακόμη την επίπτωση της κοινωνικής δραστηριότητας την περίοδο της 28ης Οκτωβρίου στην πανδημία.

Η κατάσταση χειροτερεύει και μάλιστα στην έκθεση του ΕΟΔΥ σημειώνεται ότι χθες 2/11 οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 343 (ημερήσια μεταβολή +6.85%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 300 ασθενείς. Η πορεία αυτή θα φέρει άμεσα ασφυξία στο ΕΣΥ καθώς σε μερικές μέρες αναμένεται και οι διασωληνώσεις να αυξηθούν προς τις 450-500.