Ανησυχούν οι ειδικοί για την… κοσμοσυρροή στη Black Friday, «Με μάσκες οι αγορές στα πολυκαταστήματα»

Η γιατρός και πρόεδρος του ΕΥΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε στην πορεία του κορωνοϊού και τα αυξημένα κρούσματα ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα του εμβολιασμού και της προστατευτικής μάσκας.

«Το εμβόλιο σώζει ζωές, για τον εξής λόγο: Οι περισσότεροι, το 80%, ειδικά μετά από τα πρωτόκολλα και το αντιικό φάρμακό, και όλα τα υπόλοιπα που έχουμε πια στα χέρια μας, έχουν μειωθεί πολύ οι νοσηλείες και επιπλέον δεν πας στις ΜΕΘ -έχετε παρακολουθήσει τα νούμερα που έχουμε το τελευταίο διάστημα- δεν διασωληνώνεσαι και τα πράγματα είναι διαφορετικά», ανέφερε η Ματίνα Παγώνη.

Η Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι ο καιρός στην υπόλοιπη Ευρώπη και στην Αμερική και έτσι άλλαξε και ο ρυθμός με τον οποίο κινείται ο κορονοϊός, δυσκολεύοντας την διαχείριση των κρουσμάτων.

«Από εδώ και πέρα οι άνω των 60 να πάνε να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο, όπως κα οι κάτω των 60 με υποκείμενα νοσήματα», πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Ο καθένας ξέρει πότε να φοράει μάσκα»

«Ο κόσμος μετά από δυο χρόνια ξέρει πότε θα φορέσει τη μάσκα. Δεν χρειάζεται ούτε να κουνήσουμε δάχτυλο ούτε να φωνάζουμε. Έξυπνος λαός είμαστε, αυτό είναι δεδομένα. Μερικές φορές δεν θέλουμε να δεχτούμε μερικά πράγματα επειδή δεν μας αρέσουν, όμως θεωρώ δεδομένο ότι ο κόσμος μετά από μια μεγάλη εμπειρία δύο χρόνων, ξέρει ότι σε εσωτερικούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός θα έχει την μάσκα και θα την φοράει. Στις γιορτές θα πάμε στα καταστήματα μασκούλα, στα αεροπλάνα μασκούλα», είπε η κ. Παγώνη.

Σε ερώτηση εάν θα πρέπει να φορέσουμε προστατευτική μάσκα και στα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η γιατρός διευκρίνισε ότι δεν θα χρειαστεί γιατί συνήθως σε αυτές τις συγκεντρώσεις θα είμαστε άνθρωποι γνωστοί μεταξύ μας.

«Το θέμα των χειρουργείων είναι εδώ και πολλά χρόνια και πρέπει να το λύσουμε. Χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό, κρεβάτια και αίθουσες. Προσπαθούμε, εδώ το καλοκαίρι οι γιατροί δεν πήγαν διακοπές για να χειρουργήσουν. Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμο προσωπικού», ανέφερε

Όσον αφορά το ανεμβολίαστο προσωπικό τόνισε ότι «έπρεπε ήδη να έχουν επιστρέψει, αλλά το Δεκέμβριου που τελειώνει η ιστορία θα επιστρέψουν και εκείνοι».