Ανοίγουν νέες κλίνες ΜΕΘ με μετακινήσεις προσωπικού και μετατροπές

Ανοίγουν 15 νέες κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού στην Αττική στο Αττικό και το Θριάσιο με εντολή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, για τη λειτουργία των οποίων προβλέπονται μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι μετατροπές αφορούν και υπάρχουσες κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά, είναι πιθανό να γίνουν και μεταφορές διασωληνωμένων ασθενών σε άλλες μονάδες.

Αυτή τη στιγμή στην Αττική έχουμε 22 κενές κλίνες ΜΕΘ, και σε σύνολο 217. Σημειώνεται ότι χθες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν λιγότερες εξαιτίας της κακοκαιρίας στο λεκανοπέδιο. Πιο συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» εισήχθησαν 8 ασθενείς, τη στιγμή που σε προηγούμενες εφημερίες εισάγονταν πάνω από 20 περιστατικά κορονοϊού, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Στο νοσοκομείο Αττικό, η οδηγία της 2ης ΥΠΕ είναι να ανοίξουν 10 νέες κλίνες ΜΕΘ και στο Θριάσιο άλλες πέντε. Μάλιστα επειδή δεν έγιναν προσλήψεις, όπως αναφέρει το έγγραφο μετακινήθηκαν γιατροί από άλλα νοσοκομεία του Πειραιά, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε ΤζάνειοΘριάσιο και νοσοκομείο Νίκαιας να μειώσουν τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά λόγω των μετακινήσεων των γιατρών.

«Τελευταία στιγμή προσπαθούν να ανοίξουν ΜΕΘ κορονοϊού με μετακινήσεις γιατρών από το υστέρημα άλλων νοσοκομείων και την περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων γενικών ΜΕΘ, όταν είναι γεμάτες και διασωληνωμένοι ασθενείς, γενικά περιστατικά, βρίσκονται σε κοινούς θαλάμους σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Εξαρτημένη η ζωή τους από τις διαθέσεις των ιδιωτικών ΜΕΘ, αφού δεν επιτάσσονται και δεν τις διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ όπως των δημοσίων νοσοκομείων. Μπαλώνουν μία τρύπα και ανοίγουν άλλη» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Κατάσταση των ΜΕΘ στη Αττική

ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ: 217

ΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ: 195

ΚΕΝΕΣ: 22

ΚΑΤ: 6 ασθενείς στις 7 κλίνες, ακόμη δεν άνοιξαν επιπλέον κλίνες

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες

ΣΩΤΗΡΙΑ: 80 ασθενείς στις 84 κλίνες

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 34 ασθενείς στις 44 κλίνες

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 11 ασθενείς στις 11 κλίνες

ΕΛΠΙΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες

ΝΙΜΙΤΣ: 4 ασθενείς στις 4 κλίνες

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες

ΑΤΤΙΚΟ: 16 ασθενείς στις 23 κλίνες. Ετοιμάζεται η καρδιοχειρουργική μονάδα να δοθεί ως ΜΕΘ κορονοϊού 10 κλινών με μετακινήσεις ιατρών.

ΘΡΙΑΣΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες. Σχεδιάζουν να μειώσουν αντίστοιχες κλίνες της γενικής ΜΕΘ για να αναπτύξουν ακόμη έως 5 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού, με μεταφορά των διασωληνωμένων ασθενών σε άλλες ΜΕΘ.