Αντιγήρανση: Μπορεί μια δίαιτα να γυρίσει τον χρόνο πίσω;
Μια μικρή ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και το Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας Pennington πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση ερευνητικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αντιγηραντικών διατροφών και αυτό που διαπίστωσαν μάλλον δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη: οι δίαιτες αυτές τελικά δεν προσφέρουν καμία αντιγηραντική ιδιότητα. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, η ομάδα περιγράφει τα ευρήματά της, καταρρίπτοντας ορισμένους από τους μύθους που ανακάλυψαν.
Οι αντιγηραντικές δίαιτες, οι μεμονωμένες τροφές και διάφορα συμπληρώματα διατροφής έχουν λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια, όμως οι σχετικές έρευνες και τα πειράματα έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα, με πολύ μικρότερο ερευνητικό υλικό να αφορά δοκιμές σε ανθρώπους. Στην ανασκόπησή τους μάλιστα επιχείρησαν να διαπιστώσουν ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που έχουν διερευνηθεί και σε ποια αποτελέσματα έχουν καταλήξει οι προηγούμενες ερευνητικές εργασίες.
Aρχικά, οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχουν ερευνητικές ενδείξεις που υποστηρίζουν ότι οι δίαιτες που βασίζονται στον περιορισμό των θερμίδων μπορούν να παρατείνουν το προσδόκιμο της ζωής σε πειραματόζωα όπως τα ποντίκια επειδή ενδεχομένως η καύση των θερμίδων συνδέεται με το μεταβολικό ρολόι, χωρίς όμως να υπάρχει επαλήθευση αυτού του πορίσματος σε ανθρώπους.
Με στόχο να διαλευκάνουν το ερευνητικό τοπίο μέχρι στιγμής, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα μελετών που αφορούσαν στη διαλειμματική νηστεία, σε διατροφές με περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων και στην κετογονική δίαιτα. Καμία από αυτές τις διαφορετικές διατροφές δεν είχε την ικανότητα να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει μελετηθεί ενδελεχώς, καθώς κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε την εξέταση των συγκεκριμένων ατόμων για όλη τους τη ζωή.
Συνοψίζοντας, οι επιστήμονες κατέγραψαν τους τέσσερις πιο διαδεδομένους μύθους που τελικά καταρρίφθηκαν: πρώτον, ότι ο περιορισμός των θερμίδων συμβάλλει στη μακροζωία κάθε φορά που κάποιος το εφαρμόζει, δεύτερον, ότι ο ίδιος περιορισμός οδηγεί στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης του καρκίνου, τρίτον, ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι καλά ή κακά όσον αφορά την μακροζωία και τέλος, το γεγονός ότι οι αντιγηραντικές δίαιτες μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ μας.
Εν τέλει, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ερευνητικό υλικό που θα μπορούσε να καθορίσει τη συμβολή των αντιγηραντικών διατροφών στη μακροζωία είναι πενιχρό μέχρι στιγμής.