Αντισώματα μέσω εμβολίου vs φυσική ανοσία: Οι τρεις παράγοντες που θα οδηγήσουν στο τέλος της πανδημίας

H ανοσιακή απόκριση μετά το εμβόλιο φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από τη φυσική ανοσία, είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μίλησε για τους τρεις παράγοντες που θα φέρουν το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως το πρώτο εξ αυτών είναι να αναπτυχθεί η ανοσία του πληθυσμού σε μεγάλο βαθμό.

Το δεύτερο είναι να καλυφθεί η ανοσιακή απόκριση που αναπτύσσουμε στη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ο τρίτος παράγοντας είναι επιταχυνθεί ο εμβολιασμός σε πολυπληθή κράτη όπως η Αφρική.

Όπως ενημέρωσε, η ανοσιακή απόκριση μετά το εμβόλιο φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από τη φυσική ανοσία, κάτι που είπε νωρίτερα σήμερα και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα δεδομένα που δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον καλύπτει την πιθανότητα να νοσήσουμε και από τη Δέλτα.
Υπογράμμισε, δε, τη σημασία της επιτάχυνσης των εμβολιασμών, ενώ προειδοποίησε πως η μετάλλαξη Όμικρον δεν θα οδηγήσει σε μία αθώα γρίπη.