Απάντηση Τσαντούρη σε Γεωργιάδη: Χωρίς ιατρική κάλυψη οι ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές

Κενά σε άλλες περιοχές καλύπτουν οι γιατροί που στελεχώνουν τις θέσεις Περιφερειακών Ιατρείων, με αποτέλεσμα ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές να μένουν χωρίς ιατρική κάλυψη.

Αυτό επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Αλμυρού Γιάννης Τσαντούρης, σε απάντησή του στον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη για τον θάνατο ηλικιωμένης γυναίκας, που άφησε την τελευταία της πνοή αβοήθητη στην πλατεία της Ανάβρας Αλμυρού, λόγω απουσίας γιατρού από το Αγροτικό Ιατρείο της περιοχής.

Ο αντιδήμαρχος τονίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχει ιατρός τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, αλλά ότι οι ιατροί που καλύπτουν τις θέσεις Περιφερειακών Ιατρείων δεν βρίσκονται εκεί αλλά σε άλλες περιοχές καλύπτοντας τα κενά.

Μετά τη σχετική ανάρτηση του Υπουργού Υγείας στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο κ. Τσαντούρης σημειώνει τα εξής:

«Κ. Γεωργιάδη,

Όσοι είμαστε μάρτυρες των γεγονότων της 18ης Αυγούστου, αλλά και της κατάστασης που επικρατεί στο Περιφερειακό Ιατρείο Ανάβρας, ενημερωθήκαμε με έκπληξη για την ανάρτησή σας στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, όπου μάλιστα μιλάτε για διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Πάμε λοιπόν να μιλήσουμε για την πραγματικότητα, εμείς που τη ζήσαμε και συνεχίζουμε να τη ζούμε.

Αρχικά αναφέρετε το εξής:

– «Ο κος Αντιδήμαρχος Ανάβρας κατήγγειλε αρχικά «ότι μία τουρίστρια πέθανε από ανακοπή στην περιοχή του, διότι δεν υπήρχε γιατρός υπαίθρου στο Περιφερειακό Ιατρείο Ανάβρας».»

Η καταγγελία είναι σαφής και έχει να κάνει με την γενικότερη κατάσταση του Περιφερειακού Ιατρείου και την έλλειψη ιατρού που υπογραμμίστηκε με τον τραγικό θάνατο της 18ης Αυγούστου. Η φράση που παραθέσατε, χρησιμοποιώντας μάλιστα εισαγωγικά, δεν υπάρχει στην καταγγελία.

Συνεχίζετε γράφοντας:

– «Σε αυτό απάντησα με την πραγματικότητα: Σε 4’ η νοσηλεύτρια του Περιφερειακού Ιατρείου ήταν εκεί για την προσπάθεια ανάταξής της.»

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι πως υπήρχαν 2 νοσηλεύτριες στο χώρο. Η πρώτη απασχολείται σε νοσοκομείο της Αττικής και παραθέριζε στο χωριό καθώς ήταν σε άδεια. Η δεύτερη που απασχολείται στο ΚΥ Αλμυρού, είχε επισκεφθεί επίσης το χωριό με την οικογένειά της για ημερήσια εκδρομή, καθώς εκείνη την ημέρα δεν εργαζόταν.

Ο λόγος που επενέβησαν σε μόλις 4’ είναι ο προφανής. Απολάμβαναν το γεύμα τους στην ίδια ταβέρνα, λίγα μέτρα μακριά από την άτυχη γυναίκα. Η επέμβαση δεν ήταν προϊόν των αντανακλαστικών του συστήματος υγείας αλλά ούτε και της άριστης στελέχωσής του.

Είναι ξεκάθαρο πως αν οι δύο γυναίκες δεν είχαν επιλέξει την Ανάβρα για παραθερισμό, δεν θα υπήρχε κάποιος να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στην άτυχη γυναίκα. Πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι στο Περιφερειακό Ιατρείο Ανάβρας δεν υπάρχει νοσηλεύτρια όπως αφήνετε να εννοηθεί στην ανάρτησή σας. Πως άλλωστε να υπάρχει νοσηλεύτρια σε ένα ιατρείο που δεν υπάρχει ούτε ιατρός – ούτε τα σαββατοκύριακα, ούτε τις αργίες, ούτε τις καθημερινές.

Έως εδώ, υπάρχει ξεκάθαρη προσπάθεια διαστρέβλωσης της καταγγελίας του Δήμου Αλμυρού αλλά και των γεγονότων της 18ης Αυγούστου, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών και συγκάλυψης της βασικής αιτίας: Ο γιατρός που έχει ορισθεί για τη θέση του Ιατρού Υπηρεσίας Υπαίθρου στο Περιφερειακό Ιατρείο Ανάβρας δεν βρίσκεται σχεδόν ποτέ εκεί –, ούτε τα σαββατοκύριακα, ούτε τις αργίες, αλλά ούτε και τις καθημερινές όπως χαρακτηριστικά αφήνετε να εννοηθεί, αναφερόμενος στη νομοθεσία.

Ο εκάστοτε ιατρός εδώ και αρκετά χρόνια επισκέπτεται το ιατρείο ελάχιστα, μόνο για ανάγκες συνταγογράφησης, με συχνότητα μία φορά κάθε κάποιους μήνες, αφήνοντας τους κατοίκους χωρίς ουσιαστική ιατρική περίθαλψη. Αλήθεια απαντήστε μας, πόσα έκτακτα περιστατικά έχει περιθάλψει το ΠΙ Ανάβρας τα τελευταία χρόνια και πόσες φορές παρευρέθηκε γιατρός;

Αναφέρθηκε επίσης, ότι έχει λήξει η σύμβαση της θέσης για το εν λόγω ιατρείο και έχει προκηρυχθεί εκ νέου. Απαντήστε μας παρακαλώ, πότε έληξε η σύμβαση αυτή και πόσες φορές έχει παρευρεθεί η εν λόγω ιατρός στο ΠΙ της Ανάβρας; Όσοι γνωρίζουν την πραγματικότητα, θα σας πουν πως η ιατρός ελάχιστα επισκεπτόταν την Ανάβρα, καθώς διατελεί το έργο της στο ΚΥ Αλμυρού, χωρίς φυσικά να είναι δική της επιλογή.

Σε αυτή την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες, η απάντησή σας είναι η εξής:

– «Στην καταγγελία του κου Αντιδημάρχου ότι έλειπε ο ιατρός, απήντησα ότι τα Περιφερειακά Ιατρεία ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ δεν έχουν εφημερίες. Δηλαδή, δεν υπάρχει ιατρός το Σαββατοκύριακο ή τις αργίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πληθυσμός μένει άνευ ιατρικής κάλυψης…»

Και σας απαντάω κ. Υπουργέ, το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχει ιατρός τα σαββατοκύριακα και τις αργίες αλλά ότι οι ιατροί που καλύπτουν τις θέσεις των Περιφερειακών Ιατρείων σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές δεν βρίσκονται εκεί καθώς καλύπτουν κενά σε άλλες περιοχές. Και ναι. Αυτό σημαίνει πως ο πληθυσμός εκεί μένει άνευ ιατρικής κάλυψης και παρόμοια έκτακτα περιστατικά δεν λαμβάνουν την φροντίδα που τους αρμόζει.

Τέλος, ελπίζουμε η δικαιοσύνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει και αυτή την ετυμηγορία που πρέπει σε ότι αφορά την αδικία εις βάρος των πολιτών όλων αυτών των απομακρυσμένων περιοχών».

Πηγή: taxydromos.gr