Απίστευτη αποκάλυψη – Το τι θεωρούμε ελκυστικό αλλάζει με την πάροδο του χρόνου

Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες -σε πρώτη φάση- φαίνεται να ψάχνουν για μία σωματικά ελκυστική γυναίκα, ενώ οι γυναίκες -πρωτίστως- για έναν άνδρα με ελκυστική προσωπικότητα.

Τι βρίσκουν άνδρες και γυναίκες ελκυστικό στο άλλο φύλο; Οι γυναίκες αξιολογούν συνήθως υψηλότερα σε έναν άνδρα την ηλικία, τη μόρφωση, την εξυπνάδα, το εισόδημα, την αξιοπιστία και τη συναισθηματική σύνδεση μαζί του, ενώ οι άνδρες έχουν ως προτεραιότητα την ομορφιά και την ελκυστικότητα του σώματος της γυναίκας, σύμφωνα με μία αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, που επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες ότι τα δύο φύλα δεν βλέπουν με τα ίδια «μάτια» αυτό που τους έλκει σε έναν σύντροφο.

Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες -σε πρώτη φάση- φαίνεται να ψάχνουν για μία σωματικά ελκυστική γυναίκα, ενώ οι γυναίκες -πρωτίστως- για έναν άνδρα με ελκυστική προσωπικότητα. Όμως, είναι αξιοσημείωτο ότι αυτά τα χαρακτηριστικά αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου και έτσι, όσο μεγαλώνουν, άνδρες και γυναίκες τείνουν να συγκλίνουν ότι αυτό που -πρωτίστως- αναζητούν στο πρόσωπο του άλλου/άλλης αφορά στο να είναι «ανοιχτός» και να μπορούν να τον εμπιστευθούν, με άλλα λόγια το «μέσα» κερδίζει έδαφος έναντι του «έξω».

Στις ηλικίες έως 25 ετών η «ψαλίδα» είναι αρκετά αισθητή, με τις γυναίκες να δίνουν στην προσωπικότητα πολύ μεγαλύτερη σημασία από ό,τι οι άνδρες, αλλά μετά τα 30 η «ψαλίδα» αρχίζει να κλείνει. Μετά τα 60 αρκετοί άνδρες (ίσως επειδή γίνονται σιγά-σιγά πιο σοφοί…) φθάνουν να δίνουν στην προσωπικότητα ακόμη μεγαλύτερη σημασία και από τις γυναίκες.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον δρα Στέφεν Γουάιτ του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Κουίνσλαντ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One, ανέλυσε τις απαντήσεις 7.325 ατόμων από 18 έως 65 ετών σε διαδικτυακό ερωτηματολόγιο. Όπως είπε ο Γουάιτ, «μολονότι και τα δύο φύλα προτιμούν έναν σωματικά ελκυστικό σύντροφο, οι άνδρες εμφανίζουν ισχυρότερες τέτοιες προτιμήσεις για την ελκυστικότητα. Οι γυναίκες είναι πιο επιλεκτικές, δίνοντας σημασία και σε άλλα χαρακτηριστικά, πιθανώς επειδή η αναπαραγωγική περίοδός τους είναι πιο περιορισμένη και δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν μία κακή επιλογή».

Η μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι περισσότεροι άνδρες θεωρούν τη σωματική εμφάνιση της γυναίκας ως σημαντικότερη από όλα τα άλλα χαρακτηριστικά που μπορούν να ευνοήσουν τη σεξουαλική έλξη. Και τα δύο φύλα δεν θεωρούν σημαντικό το εισόδημα ως «σέξι», αλλά οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι οι άνδρες. Επίσης, οι γυναίκες έλκονται περισσότερο από τη μόρφωση και την εξυπνάδα ενός άνδρα.

Άλλοι επιστήμονες έχουν εκφράσει αμφιβολίες -πάντως- κατά πόσο αυτό που άνδρες και γυναίκες δηλώνουν ότι «ψάχνουν» στον/στην σύντροφό τους, όντως, αντιστοιχεί στις επιλογές που κάνουν. Αρκετοί άνθρωποι φαίνεται ότι γενικότερα στη ζωή τους άλλα λένε και άλλα κάνουν…