Απίστευτη κίνηση από Κίνα που σώζει την Παλαιστίνη από τον κορωνοϊό

Η κινεζική κυβέρνηση προχώρησε σε μια πολύ σημαντική κίνηση, στην προσπάθεια να βοηθήσει την Παλαιστίνη στην καταπολέμηση του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα έκανε δώρο 100.000 δόσεις στην χώρα της Μέσης Ανατολής προσπαθώντας να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται από τα υπόλοιπα κράτη.

Η Παλαιστίνη έχει υποφέρει τα μάλα από την πανδημία και τόσο ο ιός όσο και οι μεταλλάξεις του εξαπλώνονται με ταχείς ρυθμούς τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη λωρίδα της Γάζας. Τα κινεζικά εμβόλια έφτασαν την πρώτη εβδομάδα από την κήρυξη εμβολιαστικού προγράμματος από τις Παλαιστινιακές αρχές. Είναι η μεγαλύτερη δωρεά εμβολίων που έχει γίνει προς τον Παλαιστινακό λαό από την διεθνή διαθεση των εμβολίων ως σήμερα. 

Η υπουργός Υγείας της Παλαιστίνης, Μάι αλ-Καϊλα, μετά τις ευχαριστίες της, ανέφερε ότι η προσφορά έγινε στο πλαίσιο της συνολικότερης πολιτικής της Κίνας «που αφιλοκερδώς προσφέρει βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες, φερόμενη υπεύθυνα και λαμβάνοντας σταθερά μέτρα».

Όπως δήλωσε ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Κίνας στη Ραμάλα, Γκουό Γουέι, κατά την τελετή παράδοσης των εμβολίων, η δωρεά έγινε «σε εφαρμογή των συμφωνημένων διμερών σχέσεων και στο πλαίσιο της σταθερής δέσμευσης του Κινέζου Προέδρου, Ζι Ζινπίνγκ, να χορηγήσει εμβόλια παγκόσμια, αφού πρόκειται για ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό».

Οι εκατό χιλιάδες δόσεις ήδη χρησιμοποιούνται για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό του ιατρικού προσωπικού, των ηλικιωμένων και όσων πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Μέχρι την κινεζική δωρεά τα ελάχιστα εμβόλια που έφταναν στα κατεχόμενα ήταν κυρίως ρωσικής προέλευσης. 

Το Ισραήλ όχι μόνον δεν διευκόλυνε τον εμβολιασμό των Παλαιστίνιων αλλά έχει δεχθεί διεθνώς πυρά για την ρατσιστική του πολιτική εις βάρος όσων ζουν στα κατεχόμενα. Οι μόνοι που εμβολίασε είναι όσοι Παλαιστίνιοι είναι εργαζόμενοι στο Ισραήλ και έχουν την ειδική άδεια εισόδου. Την ίδια ώρα το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών του Ισραήλ είναι από τα πιο αποτελεσματικά  και τα ταχύτερα παγκοσμίως.