Απεργία στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και την Πρόνοια την Πέμπτη (10/06)

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) χαρακτηρίζει «έκτρωμα» το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο φέρνει νέους περιορισμούς στο δικαίωμα στην απεργία. Όπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, το σχέδιο νόμου απαγορεύει στη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση να καλύπτει απεργιακά ένα σωματείο, που του απαγορεύθηκε να πραγματοποιήσει απεργία. Ως προς τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, οι νοσοκομειακοί γιατροί τονίζουν ότι «διευθέτηση και ευελιξία σημαίνει δουλειά για όσο, όποτε και όταν θέλουν. Σημαίνει περισσότερες ώρες απλήρωτης δουλειάς, υπερωρίες που δε θα αμείβονται αλλά θα «αντισταθμίζονται» θα τις ρεφάρουν με ρεπό».

«Οι γιατροί και οι υγειονομικοί βιώνουμε στο πετσί μας τι σημαίνει αυτό. Εκατοντάδες, χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό. Ήδη, σε ό,τι αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς, είναι σε εξέλιξη μεθόδευση για να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη πριν καν ψηφιστεί στη Βουλή με αναγκαστική απλήρωτη υπερεργασία στα εμβολιαστικά κέντρα. Κανένας «αντισταθμιστικός» χρόνος ανάπαυσης μέρες ή μήνες μετά δεν ισοφαρίζει την κούραση, τις κλεμμένες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο μας, τις στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους μας. Κανένας αντισταθμιστικός χρόνος ανάπαυσης δεν ισοφαρίζει την πρόωρη φθορά, τις ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία μας. Η πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Οι 55 ή και παραπάνω ώρες εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Τους ρωτάμε αντισταθμίζει ο θάνατος τη ζωή;» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

ότι «οι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι βιώνουν την εργασιακή εξουθένωση, την διευθέτηση του χρόνου εργασίας αν και παράνομη με δεκάδες οφειλόμενα ρεπό στον καθένα, εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες πρόσθετες αμοιβές, εξευτελιστικός μισθός, ειδικά την περίοδο της πανδημίας αντιμέτωποι καθημερινά με τις παθογένειες του συστήματος. Πληρώνουμε ακριβά την πανδημία χωρίς αναγνώριση. Θρηνούμε 27 συναδέλφους από κορονοϊό. Οι ρυθμίσεις με το αντεργατικό νομοσχέδιο θα ανοίξουν τις ορέξεις των κυβερνώντων για επέκταση των διατάξεων στο Δημόσιο Τομέα και στη Δημόσια Υγεία, Πρόνοια προκειμένου να μείνουν καθηλωμένες οι δημόσιες δαπάνες αποφεύγοντας την ενίσχυση σε προσωπικό και εξοπλισμό και την ιδιωτική υγεία να βάζει πόδι στο ΕΣΥ. Απαιτούμε την ένταξή μας στα ΒΑΕ, τη μονιμοποίηση των εκτάκτων, την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, την αύξηση των μισθών των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, τη συνέχιση της χορήγησης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και τη θέσπιση ως εργατικό ατύχημα για όσους έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό».

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμμετάσχουν στη γενική απεργία στις 10 Ιουνίου, καθώς «έχει καθοριστική σημασία ως μια πρώτη συλλογική αγωνιστική απάντηση. Μια πρώτη αναμέτρηση. Η ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, η απόκρουση της κλιμάκωσης της επίθεσης της κυβέρνησης απαιτεί συνεχή, πολύμορφο αγώνα διάρκειας με απεργίες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις. Απαιτεί μαζική συμμετοχή όλων των εργαζόμενων. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Απαιτούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά, επίσης, «να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που κατεδαφίζει ό,τι απέμεινε από εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα» και καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00.