Απεργία 26 και 27 Ιουνίου: Πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας

Σε απεργία στις 26 και 27 Ιούνη με πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 27 Ιούνη στις 12.30 μ.μ. προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ, τονίζοντας «δίνουμε μάχη για τη δουλειά, τη ζωή και τα δικαιώματά μας!».

Όπως αναφέρει το Σωματείο, «είναι απαράδεκτο και αισχρό από τις υποσχέσεις και τα υπονοούμενα του Υπουργού Υγείας για τρίμηνες και εξάμηνες παρατάσεις, ξαφνικά με ένα e-mail 450 περίπου εργαζόμενοι στα προγράμματα Philos να βρίσκονται στο δρόμο στις 30/06/2024! Εργαζόμενοι που βρίσκονται ήδη 5,6,7 χρόνια στην πρώτη γραμμή της μάχης της υγειονομικής περίθαλψης των κυνηγημένων και κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών, από τα camps,μέχρι και τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ! Με αναπάντητο να παραμένει το κρίσιμο ερώτημα, πως θα καλύπτονται οι μεγάλες ανάγκες των μεταναστών και των προσφύγων από 01/07 και μετά;! Κάτι που αντικειμενικά δημιουργεί μια κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση σε όλες τις τοπικές κοινωνίες! Περίπου 49.000 άνθρωποι που έφτασαν στη χώρα το 2023 και 18.000 το πρώτο πεντάμηνο του 2024με τον αριθμό να αναμένεται να διπλασιαστεί τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς πρόσβαση σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Ιατρονοσηλευτική και Ψυχοκοινωνική Περίθαλψη!»

Σε ανακοίνωσή του, το ΔΣ της ΕΝΙΘ «καταγγέλλει το μπαράζ απολύσεων συμβασιούχων υγειονομικών που είναι εν εξελίξει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους».

Όπως αναφέρει η ΕΝΙΘ, «στις 30/6/24 απολύονται δεκάδες εργαζόμενοι που εργάζονται με συμβάσεις με το πρόγραμμα Philos του ΕΟΔΥ. Ταυτόχρονα απολύονται δεκάδες εργαζόμενοι της καθαριότητας στο ΨΝΘ, καθώς αναλαμβάνει εργολάβος την καθαριότητα.

Δεν θα ανεχθούμε την κυβέρνηση να συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της πλήρους διάλυσης του ΕΣΥ, της περαιτέρω εμπορευματοποίησης του Δημοσίου Συστήματος υγείας. Σε ένα τέτοιο Νοσοκομείο-ΑΕ οι ασθενείς μετατρέπονται σε πελάτες που θα «αγοράζουν» τις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη,  αλλά και οι εργαζόμενοι χωρίς κανένα δικαίωμα με το καθεστώς της ομηρίας και της ανασφάλειας της απόλυσης, των χαμηλών μισθών, της εντατικοποίησης».

«Φτάνει πια! Οι συμβασιούχοι στο χώρο της υγείας είναι χιλιάδες εργαζόμενοι, με πολύτιμη πείρα και εξειδίκευση, που καλύπτουν τόσα χρόνια κενά στο διαλυμένο δημόσιο σύστημα Υγείας και είναι διαχρονικά αντιμέτωποι με ένα καθεστώς ομηρίας, ανασφάλειας και εμπαιγμού. Σε αυτό έχουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα που έχουν θεσπίσει και γιγαντώσει αυτές τις ελαστικές μορφές εργασίας σε βάρος του μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, με πρώτη και καλύτερη την σημερινή.

Απαιτούμε να μην προχωρήσει καμιά απόλυση! Άμεση μονιμοποίηση του συνόλου των υγειονομικών με ελαστικές σχέσεις εργασίας και μαζικές προσλήψεις για την ουσιαστική κάλυψη των τεράστιων κενών!», καταλήγει η ΕΝΙΘ.

Πηγή: ygeiamou.gr