Απεργιακές κινητοποιήσεις στο ΕΣΥ – Στους δρόμους και οι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό Τομέα Υγείας

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα Δημόσιο τομέα υγείας αντιδρώντας στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και στην δυνατότητα ιδιωτικού έργου σε γιατρούς του ΕΣΥ, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι εργαζόμενοι του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας διεκδικώντας της επίλυση οικονομικών αιτημάτων του κλάδου.

Στάση εργασίας από ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ

Για αύριο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχουν προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας 12:00μ.μ. – 3:00 μ.μ και συγκέντρωση στις 13:30 στο υπουργείο Υγείας.

Όπως δηλώνουν, τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ακυρώνουν τις θεμελιώδεις αρχές σύστασης του ΕΣΥ, που είναι η δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση.

«Με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι θα μπορούν πλέον θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο, γίνεται ένα άλμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικής εμπορευματικής λειτουργίας του κατ’ όνομα πια μόνο «δημόσιου» νοσοκομείου», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

Οι Ομοσπονδίες τονίζουν ότι «αν η κυβέρνηση ήθελε να μειωθούν οι μακροχρόνιες λίστες αναμονής ώστε οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα στο δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν είτε στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, είτε στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, θα προσλάμβανε όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες».

Την ίδια ώρα, τονίζουν, το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρών (κυρίως αναισθησιολόγων) και γι’ αυτό οι λίστες αναμονής για χειρουργεία ξεπερνάει τα δύο έτη. Προσθέτουν πως εάν η κυβέρνηση θέλει να μειωθούν οι λίστες χειρουργείων και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες θα πρέπει να προσλάβει νοσηλευτές και γιατρούς προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες.

24ωρη απεργία στον ιδιωτικό τομέα

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας κήρυξε 24ωρη απεργία για 28 Μαρτίου. Σε ανακοίνωσή του το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού φορέα των Κλινικαρχών (Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών-ΣΕΚ) που ανήκουν οι Εργοδοσίες των μεγάλων Κλινικών του Κλάδου, πρότειναν να υπογραφεί Κλαδική Σύμβαση με μοναδικό όρο την υποχρέωση των εργοδοτών να καταβάλλουν μισθό για όλους τους εργαζόμενους 0,5% ως 1% αυξημένο από τον κατώτατο και να μην υπάρχει κανένας άλλος όρος. Η πρόταση έγινε κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

«Δηλαδή προτάθηκε από τον Εργοδοτικό φορέα των μεγάλων Κλινικαρχών να υπογραφεί Σύμβαση Εργασίας με μοναδικό όρο την εργοδοτική υποχρέωση για καταβολή του κατώτατου μισθού, ενώ κάθε φορά που θα αυξάνει ο κατώτατος μισθός η αύξηση θα απορροφάται από την οικειοθελή παροχή. Επομένως οι Εργοδότες προτείνουν να καταργηθεί οριστικά κάθε δυνατότητα θεσμικής αύξησης του μισθού στον Κλάδο», καταλήγουν.