Απογευματινά χειρουργεία: Παρατυπίες στη λίστα αναμονής – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Σε βαριές καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), έναν μήνα μετά την εφαρμογή τους στα δημόσια νοσοκομεία. Οι αιτιάσεις της αφορούν παρατυπίες στη λίστα αναμονής αλλά και τα πολυδιαφημιζόμενα 50.000 δωρεάν χειρουργεία με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κι όλα αυτά ενώ το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές.

«Η μέχρι τώρα λειτουργία τους δεν συμβάλλει στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών που βρίσκονται επί έτη σε λίστα αναμονής. Δεν καλούνται με κριτήριο το χρόνο αναμονής στη λίστα χειρουργείων. Καλούνται όσοι ασθενείς εκδηλώνουν ενδιαφέρον να χειρουργηθούν απόγευμα, ανεξάρτητα εάν είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα, με καμία σειρά και μόνο εφόσον έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Και συμπληρώνει πως «το πρόγραμμα των 50.000 πρώτων χειρουργείων δωρεάν από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα είχε το κριτήριο της αντικειμενικότητας δεν είναι έτοιμο και κανείς μας στα νοσοκομεία δεν γνωρίζει πότε θα είναι έτοιμο προς εφαρμογή. Τα απογευματινά χειρουργεία είναι ευθεία βολή στον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της δημόσιας υγείας, στη δωρεάν περίθαλψη» τονίζει.

Μονοψήφιος αριθμός επεμβάσεων 

Τα λιγοστά απογευματινά χειρουργεία που γίνονται δεν συμβάλλουν στη μείωση των λιστών αναμονής, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Αναφέρει ενδεικτικά το Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, που έχει πραγματοποιήσει ένα απογευματινό χειρουργείο, γεγονός που συσχετίζεται άμεσα με τις πέντε αίθουσες που είναι σε λειτουργία και τις επτά που είναι κλειστές. Ομοίως το ΑΧΕΠΑ, που κατά την ΠΟΕΔΗΝ, έχει διενεργήσει ένα απογευματινό χειρουργείο – την πρώτη ημέρα εφαρμογής του θεσμού- με εικόνα αποκαρδιωτική για τις χειρουργικές αίθουσες: Λειτουργούν οι 5 από τις 10 λόγω έλλειψης προσωπικού.  Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου είναι τέσσερις κλειστές χειρουργικές αίθουσες, γίνονται τέσσερα χειρουργεία την εβδομάδα, την ώρα που η λίστα αναμονής αγγίζει τα 9.000 περιστατικά. «Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού κυρίως αναισθησιολόγων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού; Από τις 70 ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 43» υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στην Αττική, το νοσοκομείο «Αττικόν» έχει πραγματοποιήσει έξι απογευματινά χειρουργεία όταν λειτουργούν 7 από τις 14 ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες που διαθέτει το νοσοκομείο λόγω έλλειψης προσωπικού. Στον «Ευαγγελισμό» γίνονται τέσσερα απογευματινά χειρουργεία την εβδομάδα.

Σε οικονομική ανάγκη οι εργαζόμενοι 

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει πως είναι οξύμωρο να εκδηλώνουν νοσοκομεία της περιφέρειας την πρόθεσή να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία ενώ έχουν μηδενικές λίστες αναμονής. Και όπως εκτιμά ο πρόεδρος «παρότι έχουμε σοβαρές ελλείψεις προσωπικού η μεγάλη οικονομική ανάγκη οδηγεί πολλούς εργαζόμενους να δηλώνουν συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία. Η μεγαλύτερη συμμετοχή είναι από γιατρούς. Λιγοστή είναι η συμμετοχή μέχρι τώρα από νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό (τραυματιοφορείς κ.λ.π.). Επιβεβαιώνεται η άποψή μας ότι το μέτρο αυτό δεν εξυπηρετεί τους ασθενείς που είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για άλλη μια φορά τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη, απευθείας και με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο. Τα χειρουργεία γίνονται για να συμπληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους το μισθό του υγειονομικού προσωπικού προκειμένου να ανακοπεί το κύμα φυγής. Αυτό δηλαδή που είναι δουλειά του κράτους».

Μια άλλη παράμετρος που ανακύπτει αφορά τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. «‘Ηδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων ξεπερνούν τα 1,2 δις ευρώ. Τι θα γίνει με τα χειρουργικά υλικά όταν βρίσκονται στο κόκκινο τα νοσοκομεία χωρίς τα απογευματινά χειρουργεία;» διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ.

«Εάν θέλουμε να σβήσουμε τις λίστες αναμονής για χειρουργείο με δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών πρέπει να προσληφθεί προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να αυξηθούν οι μισθοί όλων των υγειονομικών προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες όχι μόνο πρωί αλλά και το απόγευμα» καταλήγει η Ομοσπονδία.