Απογευματινά χειρουργεία: Πόσα πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη από την έναρξη του νέου μέτρου

Αποτυχημένη θεωρεί έως σήμερα τη μεταρρύθμιση των απογευματινών χειρουργείων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος. Μετά από επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης, όπου έγινε η «πρεμιέρα» των απογευματινών επεμβάσεων, διαπίστωσε πως στα νοσηλευτικά ιδρύματα της συμπρωτεύουσας έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 80 χειρουργεία, στο πλαίσιο της απογευματινής λειτουργίας. Παράλληλα, καταγγέλλει ότι βρίσκονται σε αναμονή 20.000 περιστατικά.

«Το προσωπικό δεν αντέχει να στηρίξει το θεσμό λόγω εργασιακής εξουθένωσης. Οι ασθενείς δεν ανέχονται να τους κοροϊδεύουν. Πληρώνουν φόρους και εισφορές μια ζωή, περιμένουν έξι χρόνια να χειρουργηθούν και αντί να τους ζητήσουμε συγγνώμη ως σύστημα, τους λέμε πληρώστε να χειρουργηθείτε», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, και προσθέτει:

«Το λιγοστό προσωπικό κουρασμένο από τα συνεχή εξαντλητικά ωράρια, τις συνεχείς μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλύπτει κενά δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον συμμετοχής στα απογευματινά χειρουργεία παρ’ ότι έχουμε οικονομικές ανάγκες λόγω πενιχρών μισθών που λαμβάνουμε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μέχρι τώρα έχουν γίνει 80 απογευματινά χειρουργεία. «Οι ασθενείς στα εν λόγω νοσοκομεία που είναι εγγεγραμμένοι σε λίστα για χειρουργείο υπερβαίνουν τις 20.000. Ούτε σε 10 χρόνια υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται να χειρουργηθούν».

Πιο αναλυτικά σε σχέση με τα στοιχεία, 53 απογευματινά χειρουργεία πραγματοποιήθηκαν στο «Παπαγεωργίου», κανένα στο «Παπανικολάου», δύο στο «Ιπποκράτειο», ένα στο «Γεννηματάς», 19 στον «Άγιο Παύλο», πέντε στο «ΑΧΕΠΑ», κανένα στον «Άγιο Δημήτριο» και κανένα στο «Θεαγένειο».

Η σύγκριση με την Αττική είναι αναπόφευκτη. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στον «Ευαγγελισμό» έχουν πραγματοποιηθεί 30 απογευματινά χειρουργεία και μόλις εννέα στο νοσοκομείο «Αττικόν».

«Επισημαίνουμε ότι το 53% των ασθενών που περιμένουν πάνω από ένα χρόνο να χειρουργηθούν, δηλαδή πάνω από 15.000 ασθενείς βρίσκονται στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος κυρίως της Θεσσαλονίκης, με βάση τις επικαιροποιημένες λίστες χειρουργείων. Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία της χώρας είναι κλειστές λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος ταυτόχρονα καταγγέλλει ότι σε κανένα απογευματινό χειρουργείο δεν τηρείται σειρά προτεραιότητας. «Το 50% των ασθενών που χειρουργούνται στα απογευματινά χειρουργεία είναι εκτός λίστας αναμονής», επισημαίνει ο ίδιος, τονίζοντας ότι ακόμη δεν είναι γνωστό πότε θα λειτουργήσει το μέτρο των 50.000 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων.