Αποκάλυψη Δερμιτζάκη- Τότε θα επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης» – Πόσα κρούσματα θα έχουμε τον Ιούνιο

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοιού αλλά και στο πότε θα επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης», αναφέρθηκε το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης (29/4) ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Εκτίμησε μάλιστα ότι τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από τα 1000 μετά τις αρχές Ιουνίου.

«Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει σταθερή, αργή βέβαια, μείωση δεν είμαστε σε απελπιστική κατάσταση δεν είναι τα πράγματα αδύνατον να αλλάξουν» επισήμανε ο κ. Δερμιτζάκης. «Το προσεκτικό άνοιγμα βοήθησε φαίνεται, αλλά θέλει προσοχή στο πώς θα εξελιχθεί αυτό το άνοιγμα», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει αριθμός πέρα από τον οποίο χαλαρώνουμε γενικά. Για να χαλαρώσουμε γενικά, δηλαδή να μπούμε σε ένα είδος κανονικότητας σαν του 2019, θα πρέπει τα κρούσματα να είναι πάρα πολύ λίγα, και να ξέρουμε ότι έχουμε μια αρκετά μεγάλη προστασία στον πληθυσμό από τους εμβολιασμούς, δηλαδή να έχουμε και την ασπίδα και την πραγματοποίηση του αποτελέσματος αυτής της ασπίδας. Αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε. Και να πάμε κάτω από τα 1000 δεν σημαίνει ότι θα χαλαρώσουμε πάρα πολύ, απλώς έχουμε δυνατότητα να χαλαρώσουμε περισσότερο».

Μάλιστα, ο ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από τα 1000 μετά τις αρχές Ιουνίου.

Κίνητρο η μη χρήση μάσκας για τον εμβολιασμό
«Θα μπορούσαμε με να συζητάμε για ένα χώρο χωρίς μάσκες με εμβολιασμένους, γιατί τώρα πια ο εμβολιασμός έχει ανοίξει σχεδόν για όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύντομα και για τους 20 – 30, επομένως το να δοθεί ένα κίνητρο, ρεαλιστικό όμως κίνητρο, η δυνατότητα να είναι όλοι οι εμβολιασμένοι σε κλειστό χώρο, είναι δώρο των εμβολίων, το να τους επιτρέψουμε να μην φοράνε μάσκα επειδή έχουν εμβολιαστεί και προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους το CDC στις ΗΠΑ έχει κάνει παρόμοιες συστάσεις» είπε ο κ. Δερμιτζάκης.

Το καλοκαίρι θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης
«Φέτος το καλοκαίρι, παρότι ξεκινάμε με πολύ περισσότερα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι, έχουμε πολύ περισσότερα όπλα. Έχουμε τους εμβολιασμούς, έχουν επιταχυνθεί και μπορούμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο 40 με 50% μέχρι τέλος Ιουνίου, έχουμε ήδη κάποιους με ανοσία λόγω ασθένειας. Την ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι θα την πετύχουμε και θα έχουμε επιταχυνόμενο μπλοκάρισμα του ιού το οποίο θα οδηγήσει κρούσματα σε χαμηλά επίπεδα».

«Είναι δύσκολο με εμβολιασμούς το καλοκαίρι να έχουμε τεράστιο κύμα, πρέπει να πάμε πάρα πολύ άσχημα. Αν κρατηθούμε σε 1500 με 2000 κρούσματα για πολλές εβδομάδες θα σημαίνει ότι η πιθανότητα μόλυνσης είναι αρκετά υψηλή, κι επομένως οι μη εμβολιασμένοι θα συνεισφέρουν στις ΜΕΘ, συν το γεγονός ότι είχαμε και σπάνιες μολύνσεις εμβολιασμένων» εξήγησε.

Πρόσθεσε όμως ότι η ανοσία της αγέλης αφορά μόνο το καλοκαίρι, είναι συνάρτηση του ρυθμού μεταδοτικότητας και που το καλοκαίρι που λειτουργούμε περισσότερο έξω.

Πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά;
Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών, από 12 και πάνω, μια που ξέρουμε τα εμβόλια όπως της Pfizer είναι απόλυτα ασφαλή και 100% αποτελεσματικότητα στη νόσηση, ενώ όλα τα εμβόλια ελέγχονται για τα παιδιά. «Θα πρέπει να γίνει συζήτηση όταν θα νιώσουμε ότι τα εμβόλια είναι σε τέτοια φάση που να μπορούν να δοθούν στα παιδιά, πριν τη νέα σχολική χρονιά. Αλλά αν θα κάνουν τα παιδιά άνω των 12 εμβόλιο δεν είναι προτεραιότητα».

Σημείωσε όμως ότι τα εμβόλια είναι καλά για να νιώσουν και τα παιδιά στα σχολεία πιο άνετα, να έχουμε μάσκα πέραν των καθηγητών και των δασκάλων.

«Τα SMS δεν έχουν νόημα πια»
Για το SMS επισήμανε ότι «νομίζω πια δεν έχει νόημα, είχε και μια έννοια εγρήγορσης του πολίτη να μην βγαίνει για να βγαίνει, αλλά άμα μπορεί να στέλνει 15 μηνύματα για να βγει δεν έχει πια πρακτικό νόημα, είχε στην πρώτη φάση πέρυσι το Μάρτιο».

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ