Αποκάλυψη της Politico: Η Κομισιόν ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά εναντίον της AstraZeneca

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να ξεκινήσει νομικές διαδικασίες κατά της αγγλοσουηδικής εταιρείας AstraZeneca, όπως μετέδωσε το Politico, επικαλούμενο πέντε μη κατονομαζόμενους διπλωμάτες της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε την Τετάρτη, εκπρόσωποι από την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν μια μήνυση κατά της εταιρείας με την αιτιολογία ότι απέτυχε να διαθέσει τις συμφωνημένες δόσεις στο μπλοκ, όπως τονίζεται.

Σκοπός είναι να αναγκαστεί η AstraZeneca να διαθέσει τις δόσεις που προβλέπονται από το συμβόλαιό της με την ΕΕ, ανέφερε η έκθεση, επικαλούμενη έναν ανώνυμο διπλωμάτη.

Δύο από τους διπλωμάτες ανέφεραν ότι η προθεσμία λήγει εντός της εβδομάδας, διευκρινίζοντας ότι εάν ικανοποιηθεί το αίτημα θα σταματήσουν τις νομικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, η AstraZeneca προκάλεσε την οργή της ΕΕ όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει τον αριθμό των δόσεων που αναμενόταν αρχικά. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, η εταιρεία παρέδωσε 30 εκατομμύρια δόσεις σε χώρες της ΕΕ αντί των 100 εκατομμυρίων δόσεων που προβλέπονταν στη σύμβαση. Οι ελλείψεις παρεμπόδισαν τις εκστρατείες εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η εταιρεία υπολογίζει ότι θα παραδώσει περίπου 70 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους, ενώ θα έπρεπε να είχε παραδώσει τις 300 εκατομμύρια δόσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί με τη σύμβαση που είχε υπογράψει.

Εκτός όμως από το πρόβλημα εφοδιασμού και της αθέτησης των υποσχέσεων της εταιρείας προς την ΕΕ, οι Βρυξέλλες έχουν ακόμα και πρόβλημα επικοινωνίας με την AstraZeneca. Οπως δήλωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτςη Κομισιόν αναγκάστηκε να λάβει νομικά μέτρα μόνο και μόνο για να καταφέρει να μιλήσει με τους υπευθύνους της εταιρείας και να τους ζητήσει να εξηγήσουν με σαφή και πειστικά επιχειρήματα τους λόγους για τους οποίους δεν παραδίδουν περισσότερα εμβόλια στην ΕΕ.