Αποτελεσματική στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού η τρίτη δόση του εμβολίου AstraZeneca

Το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της covid-19 λειτουργεί καλά ως επαναληπτικό, καθώς φάνηκε ότι αυξάνει τα αντισώματα απέναντι στην πρωτεΐνη- ακίδα του κορονοϊού. Αυτό προκύπτει από μια νέα έρευνα σύμφωνα με τους Financial Times.

Η είδηση για το σκεύασμα της AstraZeneca έρχεται μια εποχή κατά την οποία οι παρασκευαστές των εμβολίων κατά της covid-19 προειδοποιούν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα χρειάζεται να κάνει επαναληπτικά εμβόλια ή νέα εμβόλια για να αντιμετωπίσει τα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Πάντως, κάποιοι επιστήμονες έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το αν θα είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο.

Οι Financial Times επικαλούνται ένα πρόσωπο που έχει γνώση των αποτελεσμάτων της έρευνας, το οποίο δήλωσε ότι αυτή έδειξε πως η αντίδραση των αντισωμάτων όσων έλαβαν επαναληπτική δόση του AstraZeneca κατά της covid-19 ήταν “αρκετά ισχυρή απέναντι σε οποιοδήποτε παραλλαγμένο στέλεχος” και καθησύχασε τις ανησυχίες ότι τα εμβόλια με αδενοϊό δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία φορά.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία με μια τροποποιημένη εκδοχή των αδενοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ως μεταφορείς πληροφοριών στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο τρόπος που λειτουργούν έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων ότι αυτού του είδους τα εμβόλια ενδέχεται να χάσουν την ισχύ τους, αν ο εμβολιασμός χρειαστεί να γίνεται κάθε χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίζονται νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους Financial Times, προς το παρόν δεν είναι γνωστό πότε η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ