Αποτοξίνωση των πνευμόνων: 3 φυσικοί τρόποι να καθαρίσετε τους πνεύμονές σας

Ακόμα κι αν έχετε ιστορικό καπνίσματος, πνευμονικές λοιμώξεις ή επιπτώσεις από περιβαλλοντικούς παράγοντες, μπορείτε να βελτιώσετε τη λειτουργία των πνευμόνων σας. Οι πνεύμονες είναι αυτοκαθαριζόμενα όργανα που θα αυτοθεραπευθούν όταν σταματήσει η έκθεση σε ρύπους.

Μπορεί η αποτοξίνωση των πνευμόνων να είναι αποτελεσματική μετά το κάπνισμα;

Η υιοθέτηση καλών συνηθειών και συμπεριφορών που ενισχύουν την υγεία των πνευμόνων μπορεί να ωφελήσει άτομα που έχουν ιστορικό καπνίσματος. Ακόμα κι αν έχετε καπνίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν το σταματήσετε, οι πνεύμονές σας ξεκινούν αμέσως τη διαδικασία επούλωσης. Θα βιώσετε τα εξής:

  • Αρκετές εβδομάδες μετά τη διακοπή του καπνίσματος: Η κυκλοφορία και η λειτουργία των πνευμόνων βελτιώνονται.
  • Εντός ενός έτους από τη διακοπή του καπνίσματος: Τα μικροσκοπικά εξαρτήματα που μοιάζουν με νήματα, που ονομάζονται βλεφαρίδες, βελτιώνονται στο να μετακινούν τη βλέννα έξω από τους πνεύμονες, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.
  • Δέκα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος: Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα είναι ο μισός από εκείνον ενός ατόμου που εξακολουθεί να καπνίζει.

Φυσικές επιλογές αποτοξίνωσης πνευμόνων

Δεν υπάρχουν προϊόντα ή συμπληρώματα που αποδεδειγμένα αποτοξινώνουν τους πνεύμονες. Ωστόσο, η υιοθέτηση των παρακάτω συμπεριφορών θα βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των πνευμόνων σας.

  1. Κόψτε το κάπνισμα
  2. Κινηθείτε
  3. Αλλάξτε τη διατροφή σας

1. Κόψε το κάπνισμα

Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά κάθε όργανο του σώματος, ειδικά τους πνεύμονες. Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Αν θέλετε να κάνετε τους πνεύμονές σας πιο υγιείς, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε το κάπνισμα. Μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας.

2. Κινηθείτε

Η τακτική άσκηση κάνει τους πνεύμονές σας πιο δυνατούς. Όσο περισσότερο συνηθίζει το σώμα σας να ασκείται, τόσο καλύτερα κατανέμει οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματός σας για να τροφοδοτήσει τους μύες που λειτουργούν.

Καθώς η αντοχή σας βελτιώνεται, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε δύσπνοια κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας. Ακόμη και άτομα με χρόνιες πνευμονικές παθήσεις μπορούν να επωφεληθούν από ένα πρόγραμμα άσκησης, αν και θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης.

3. Αλλάξτε τη διατροφή σας

Καμία συγκεκριμένη δίαιτα δεν μπορεί να αποτοξινώσει τους πνεύμονές σας, αλλά ορισμένες τροφές μπορεί να υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία των πνευμόνων. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπνεύσετε ευκολότερα και μπορεί ακόμη και να μειώσουν τα συμπτώματα του άσθματος. Περιλαμβάνουν:

  • Βιταμίνη D: Ο σολομός, το εμπλουτισμένο γάλα, ο χυμός πορτοκαλιού και τα αυγά είναι καλές πηγές αυτού του μικροθρεπτικού συστατικού (μια βιταμίνη ή μέταλλο που χρειάζεται ο οργανισμός σε μικρές ποσότητες). Η βιταμίνη D παίζει ρόλο στη μείωση της φλεγμονής και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Βιταμίνη Ε: Πηγές βιταμίνης Ε αποτελούν τα αμύγδαλα, οι ωμοί σπόροι, τα σέσκουλα, τα χόρτα, το λάχανο, το μπρόκολο και τα φουντούκια. Η βιταμίνη Ε περιέχει τοκοφερόλη, μια ουσία που μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον βήχα και τον συριγμό.

Περιορίστε την έκθεση σε ρύπανση

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποφύγετε την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά προσπαθήστε να διασφαλίσετε ότι το περιβάλλον σας είναι απαλλαγμένο από επιβλαβείς ρύπους όσο το δυνατόν περισσότερο. Γεγονότα όπως πυρκαγιές και ορισμένοι τύποι καιρού (π.χ. κρύος, ξηρός αέρας) μπορούν να αυξήσουν τον δείκτη ποιότητας αέρα σε ανθυγιεινά επίπεδα.

Ορισμένες περιστάσεις μπορεί να επιδεινώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, μπορείτε να λάβετε ορισμένα βήματα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα και να διαχειριστείτε την έκθεση σε κακή ποιότητα αέρα εξωτερικού χώρου. Περιλαμβάνουν:

  • Την αποφυγή του παθητικού καπνίσματος
  • Την τακτική αλλαγή των φίλτρων αέρα.
  • Χαμηλότερη υγρασία για την αποφυγή μούχλας και μούχλας.
  • Τον έλεγχο του σπιτιού για επικίνδυνα αέρια, όπως το ραδόνιο.
  • Την τακτική χρήση ηλεκτρικής σκούπας και πανιών με μικροΐνες ή υγρών πανιών για ξεσκόνισμα.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποφύγετε να βρίσκεστε έξω όταν η ποιότητα του εξωτερικού αέρα είναι κακή. Ωστόσο, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση. Ελέγχετε καθημερινά την ποιότητα του αέρα του εξωτερικού σας αέρα, μην ασκείστε τις ημέρες με κακή ατμόσφαιρα ή κοντά σε περιοχές με μεγάλη κυκλοφορία και αποφύγετε να καίτε ξύλα ή σκουπίδια.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για την υγεία των πνευμόνων

Ορισμένες τροφές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των πνευμόνων. Για παράδειγμα, το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο για να διασπάσει τους υδατάνθρακες σε σύγκριση με τα λίπη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων εάν η διατροφή τους είναι χαμηλότερη σε υδατάνθρακες.

Εάν ανησυχείτε για την υγεία των πνευμόνων σας, σκεφτείτε να αποφύγετε ή να περιορίσετε τα ακόλουθα:

  • Θειικά: Αυτή η ένωση βρίσκεται στα αποξηραμένα φρούτα και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα άσθματος σε μερικούς ανθρώπους.
  • Τροφές που παράγουν αέρια: Το φούσκωμα από αέρια μπορεί να δημιουργήσει σφίξιμο στο στήθος σας, δυσκολεύοντας την αναπνοή ή πυροδοτώντας έξαρση άσθματος. Τα φασόλια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα τηγανητά τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αέρια και δυσπεψία.
  • Σαλικυλικά: Μια ένωση που βρίσκεται στον καφέ, το τσάι, ορισμένα βότανα και μπαχαρικά και την ασπιρίνη. Άτομα με άσθμα ή ευαισθησία των πνευμόνων μπορεί να έχουν αντίδραση στα σαλικυλικά.

Συμπερασματικά, η αποτοξίνωση των πνευμόνων αποτελείται από συνήθειες και συμπεριφορές που υποστηρίζουν τη λειτουργία τους. Οι πνεύμονες είναι αυτοκαθαριζόμενα όργανα που αυτοθεραπεύονται όταν σταματήσει η έκθεση σε ρύπους. Τη στιγμή που θα κόψετε το κάπνισμα, το σώμα και οι πνεύμονές σας ξεκινούν τη διαδικασία της ανάρρωσης.

Η αποφυγή του τσιγάρου (συμπεριλαμβανομένου του παθητικού καπνίσματος), η τακτική άσκηση και η διαχείριση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των εσωτερικών χώρων με την ηλεκτρική σκούπα και τον καθαρισμό της σκόνης είναι συχνά οι βασικοί τρόποι για την προστασία της υγείας των πνευμόνων.