Αποτυχημένη κύηση και απώλεια βρέφους: Πως θα το αντιμετωπίσω;
Στο Αρεταίειο Νοσοκομείο βρίσκεται το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Περιγεννητικής Απώλειας, το οποίο φιλοξενείται στην Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου.
Δίπλα στη γυναίκα που έχει βιώσει απώλεια κύησης ή βρεφικό θάνατο στέκεται το Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το οποίο επρόκειτο να φωταγωγηθεί προκειμένου να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης για την απώλεια κύησης και του βρεφικού θανάτου.
Το Αρεταίειο Νοσοκομείο διαθέτει το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Περιγεννητικής Απώλειας, το οποίο φιλοξενείται στην Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου.
Στόχος του μοναδικού αυτού Τμήματος είναι:
❖ Η υποστήριξη και η ενημέρωση των γυναικών με περιγεννητική απώλεια (εμβρυϊκός/ ενδομήτριος θάνατος, αυτόματη αποβολή, έκτοπος κύηση, παλίνδρομος κύηση, επαναλαμβανόμενες/ καθ’έξιν αποβολές, θεραπευτική / προκλητή διακοπή της κύησης).
❖ Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου τα ζευγάρια θα αισθάνονται ότι είναι σε θέση να αποφορτιστούν συναισθηματικά και ψυχολογικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως περιγεννητική απώλεια ορίζεται κάθε αυτόματη αποβολή μέχρι τις 22 εβδομάδες της κύησης, τα θνησιγενή > 22 εβδ. κύησης και ο νεογνικός θάνατος έως 28 ημέρες ζωής. Περιγεννητική απώλεια επίσης θεωρείται οποιαδήποτε εκλεκτική διακοπή κύησης λόγω χρωμοσωμικών ή συγγενών ανωμαλιών. Τέλος, τα σπανιότερα περιστατικά εξωμήτριων κυήσεων και μήλες κυήσεις θεωρούνται περιγεννητικές απώλειες.
Αποτυχημένη κύηση και απώλεια βρέφους; Βήμα βήμα οι τρόποι αντιμετώπισης
Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η κα Πόπη Καλαϊτζή:
Μέσα από το Τμήμα αυτό παροτρύνεται κάθε γυναίκα να μιλήσει για τα συναισθήματα της στο σύντροφο τους, την οικογένεια της, ένα φίλο ή να απευθυνθεί σε εμάς.
- Όταν μοιράζεται όσα νιώθει μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίσει την θλίψη της
απώλειας. - Να ενημερώνεται για ότι την απασχολεί.
- Να αναπαύεται. Το σώμα μετά από μια απώλεια θέλει χρόνο για να επανέλθει.
- Να μην παλεύει μόνη της στη σιωπή.
- Να ζητήσει βοήθεια από άλλες γυναίκες με την ίδια εμπειρία. 1 στις 4 γυναίκες
έχουν βιώσει μια μορφή απώλειας. - Να κατανοήσει την περιγεννητική θλίψη. Η θλίψη είναι μια διαδικασία με πολλά
στάδια που πρέπει να βιώσει
Και σημείωσε: «Θερμά συγχαρητήρια στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεαταίειου Νοσοκομείου, θερμά συγχαρητήρια σε όσες και όσους το οργάνωσαν και ειδικά στις κυρίες Ελισαβετ Μανιατέλλη και Ράνια Νικολοπούλου! Πολλά μπράβο στο Διευθυντή Καθηγητη Νίκο Βλάχο! Είμαστε περήφανοι που στεκόμαστε αρωγοί στο σπουδαίο έργο που επιτελούν!».
Η «Ομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης της Περιγεννητικής Απώλειας» έχει συσταθεί στη Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου και απαρτίζεται από επιστήμονες και ερευνητές από το χώρο της μαιευτικής, της γυναικολογίας, της ψυχολογίας. Σε αυτή μπορούν να απευθυνθούν όλες εκείνες οι γυναίκες οι οποίες έχουν βιώσει μια τέτοια εμπειρία. Στόχος της, εκτός από την ενημέρωση και τη στήριξη των οικογενειών αυτών, είναι η ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων καθώς και η άντληση έμπνευσης και δύναμης για να συνεχίσουν.
Φωταγωγείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για την απώλεια κύησης και του βρεφικού θανάτου
Με την 15η Οκτωβρίου να είναι η Ημέρα Μνήμης για την απώλεια κύησης και του βρεφικού θανάτου, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αρεταίειο θα φωταγωγηθεί την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ με σιέλ και ροζ, τα επίσημα χρώματα ευαισθητοποίησης της απώλειας κύησης και του βρεφικού θανάτου.
Η φωταγώγηση είναι μία πρωτοβουλία της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου και του Τμήματος Περιγεννητικής Απώλειας σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων της Κλινικής «Δίπλα στη Γυναίκα».
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί στις 7μμ εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν ο κος Νίκος Βλάχος, Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου και η κα Πόπη Καλαϊτζή, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής& Αποκατάστασης και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μ/Γ Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου, καθώς και γυναίκες που έχουν βιώσει την απώλεια κύησης ή τον βρεφικό θάνατο.