Από το MyHealth στον πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και προληπτικές εξετάσεις για καρδιοπάθειες, παχέος εντέρου και τραχήλου της μήτρας

Διευκρινίσεις για την εφαρμογή «MyHealth» έδωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής». Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στη συνεργασία του με το υπουργείο Υγείας.

«Άλλης φύσης υπηρεσία και ιδιαίτερα σημαντική, θα είναι η έκδοση αποτελεσμάτων διαγνωστικών εξετάσεων και βεβαιώσεων νοσηλείας από το gov.gr και την εφαρμογή MyHealth. Πρόκειται για μια μεγάλη επέκταση της εφαρμογής, που σταδιακά εξελίσσουμε στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας. Όπως, λοιπόν, ένας πολίτης βλέπει σήμερα τις ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά του, έτσι θα βλέπει σύντομα πολλά περισσότερα στοιχεία», ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και πρόσθεσε: «Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Υγείας αφορά σε μια σειρά από project που αθροιζόμενα θα δημιουργήσουν το “ψηφιακό ΕΣΥ”. Και αυτό περιλαμβάνει τόσο επεκτάσεις των ψηφιακών εργαλείων, όσο και μια συνολική μετάβαση του συστήματος υγείας από το χαρτί στην πληροφορία. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί και μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης έργα για την ψηφιοποίηση των αρχείων και της λειτουργίας των νοσοκομείων. Αναφορικά με τις προληπτικές εξετάσεις, όντως σύντομα θα ανακοινώσουμε τρεις νέες προσθήκες, που θα αφορούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ήδη μέσω του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά” περίπου 4.500 γυναίκες διαγνώστηκαν έγκαιρα με ευρήματα αναφορικά με τον καρκίνο του μαστού. Η πρόληψη σώζει ζωές και τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να κάνουν την πρόληψη ευκολότερη και αμεσότερη».