Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην Κίνα – 32 κρούσματα σε μια μέρα – Μια πόλη σε καραντίνα

Μπορεί η Κίνα να ήταν η χώρα από όπου ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού που έχει σαρώσει τον πλανήτη, όμως τον τελευταίο καιρό κατέγραφε πολύ λίγα κρούσματα. Αυτά μέχρι το τελευταίο 24ωρο, όταν μετά από περίπου δύο μήνες τα νέα κρούσματα ήταν δεκάδες με αποτέλεσμα ακόμα και μια πόλη να μπει σε καραντίνα.

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τους τελευταίους δύο και πλέον μήνες στην ηπειρωτική χώρα, με την πόλη Ρουίλι, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν, να εντοπίζει όλες τις περιπτώσεις που οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.

Οι δημοτικές αρχές έθεσαν όλους τους κατοίκους σε καραντίνα, έχουν αρχίσει μαζικά τεστ και εμποδίζουν τους πάντες να φύγουν από την πόλη ή να μπουν σε αυτή αφότου άρχισε να καταγράφει κρούσματα του SARS-CoV-2, την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρουίλι ανέφερε και τα 15 κρούσματα που οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα χθες Κυριακή, σύμφωνα με το υπουργείο. Ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν, συνυπολογιζομένων αυτών που διαγνώστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της Κίνας, ανήλθε σε 32 και είναι ο υψηλότερος που ανακοινώνεται από την 31η Ιανουαρίου.

Οι γενετικές αναλύσεις που έγιναν μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων στη Ρουίλι υποδεικνύουν ότι οφείλονταν σε «εισαγόμενες» περιπτώσεις από τη Μιανμάρ, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά ΜΜΕ. Οι 11 από τους 15 ανθρώπους που διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί είναι πολίτες της Μιανμάρ, διευκρίνισαν.

Η Ρουίλι είναι κόμβος διέλευσης στην επαρχία Γιουνάν, η οποία δυσκολεύεται να ελέγξει την τραχιά περιοχή των συνόρων συνολικού μήκους 4.000 χιλιομέτρων με το Λάος, τη Μιανμάρ και το Βιετνάμ. Πολλοί παράτυποι μετανάστες πέρασαν στο κινεζικό έδαφος πέρυσι, αρκετοί για να γλιτώσουν από την πανδημία.

Οι τοπικές αρχές άρχισαν μαζικό εμβολιασμό.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν χθες στην Κίνα χθες ανήλθε σε 18, ήταν ο ίδιος με αυτόν της προηγουμένης. Το Πεκίνο δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνει.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται ως εδώ σε 4.636 νεκρούς επί συνόλου 90.305 μολύνσεων.