Αρτηριακή πίεση: Η καλύτερη ώρα να πάρετε τα φάρμακα για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
«Ο απώτερος στόχος είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών προσβολών και νεφρικών παθήσεων», δηλώνει στο Parade ο Δρ. Hoang Nguyen, επεμβατικός καρδιολόγος στο MemorialCare Heart & Vascular Institute στο Orange Coast Medical Center και συνεχίζει:
«Η αρτηριακή πίεση έχει φυσικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και αυτό ποικίλλει στους ασθενείς. Το να γνωρίζετε πότε να παίρνετε το φάρμακό σας μπορεί να προσφέρει μια προσαρμοσμένη προσέγγιση στον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης».
Αν και θα ήταν ωραίο να έχουμε μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτή τη σημαντική ερώτηση, οι καρδιολόγοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει. Ωστόσο, μοιράζονται τις βέλτιστες πρακτικές τους για τη λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου και του τι πρέπει να κάνετε εάν παραλείψετε μια δόση.
Τύποι φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και τι κάνουν
Σύμφωνα με τον Δρ. Bradley Serwer, επεμβατικό καρδιολόγο και επικεφαλής ιατρό στο VitalSolution, οι άνθρωποι μπορεί να παίρνουν διάφορα είδη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση. Το καθένα λειτουργεί διαφορετικά και ο Δρ. Serwer εξηγεί ότι τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση είναι:
- Διουρητικά, τα οποία μειώνουν την αρτηριακή πίεση άμεσα προκαλώντας το νεφρό να παράγει περισσότερα ούρα.
- Β-αναστολείς, που επιβραδύνουν την καρδιά και μειώνουν τη δύναμη των συσπάσεων της.
- Αναστολείς ace, οι οποίοι εμποδίζουν το σχηματισμό της αγγειοτασίνης ΙΙ, μιας χημικής ουσίας που προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων. «Με το μπλοκάρισμα αυτής της χημικής ουσίας, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, προκαλώντας χαμηλότερη πίεση», σημειώνει ο Δρ. Serwer.
- Ασβέστιο, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.
- Α-αναστολείς, οι οποίοι εμποδίζουν τα νευρικά σήματα να προκαλέσουν συστολή των αιμοφόρων αγγείων.
Πότε πρέπει να παίρνετε τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με τους καρδιολόγους
Δεν υπάρχει ακριβής ώρα της ημέρας για να λάβετε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση εάν προσπαθείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Παραδοσιακά, ωστόσο, οι γιατροί συνέστησαν στους ανθρώπους να λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση το πρωί.
«Η αρτηριακή πίεση τείνει να είναι υψηλότερη κατά τη διάρκεια της ημέρας και χαμηλότερη τη νύχτα, γι’ αυτό συνήθως συνιστώ να παίρνετε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση το πρωί», εξηγεί ο Δρ. Serwer.
Οι καρδιολόγο συμβουλεύουν τους ανθρώπους να παίρνουν διουρητικά το πρωί για έναν άλλο λόγο. «Τα θειαζιδικά διουρητικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται τις πρωινές ώρες για να αποφευχθεί η συχνοουρία τη νύχτα, που παρεμποδίζει τον ύπνο», αναφέρει ο Δρ. Nguyen.
Ο ύπνος είναι απαραίτητος όταν διαχειρίζεστε ή προσπαθείτε να αποτρέψετε την υψηλή αρτηριακή πίεση. Μια μελέτη του 2024 συνέδεσε τις πολύ λίγες ώρες ύπνου με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση έχουν την παρενέργεια να σας κάνουν να νιώθετε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανεξάρτητα από το πόσο κοιμάστε τη νύχτα.
«Άλλα, όπως οι β-αναστολείς, μπορούν να ληφθούν τη νύχτα για να αποφευχθεί η αίσθηση της ομίχλης του εγκεφάλου ή η σύγχυση», υπογραμμίζει ο Δρ. Nguyen.
Ωστόσο, εάν η ομίχλη του εγκεφάλου και η ανησυχία δεν σας απασχολούν, ο Δρ. Serwer γενικά συνιστά τη λήψη β-αναστολέων το πρωί για την καλύτερη διαχείριση των αιχμών της αρτηριακής πίεσης.
Πάντως, ορισμένα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση τη νύχτα μπορεί να είναι η καλύτερη. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2020 σε σχεδόν 20.000 άτομα έδειξε ότι η λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση τη νύχτα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στο μισό.
Από την άλλη, μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 στο The Lancet δεν βρήκε διαφορά στα μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα σε ασθενείς που έπαιρναν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση το πρωί σε σχέση με αυτούς που τα λάμβαναν το βράδυ. Συμπερασματικά, οι συγγραφείς συνέστησαν στους ανθρώπους να παίρνουν τα φάρμακά τους την πιο κατάλληλη στιγμή για αυτούς.
Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να έχετε κατά νου για το χρονοδιάγραμμα των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση είναι πόσα από αυτά παίρνετε. «Ο γιατρός μπορεί να θέλει να κλιμακώνει τα φάρμακά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να έχετε πιο ομοιόμορφο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και να αποφύγετε τις παρενέργειες», τονίζει ο Δρ. Nguyen και προσθέτει:
«Επειδή το σώμα έχει μια φυσική ταλάντευση της αρτηριακής πίεσης προς τα πάνω και προς τα κάτω, είναι συνήθως καλύτερο οι διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων να διανέμονται κατά τη διάρκεια της ημέρας».
Ωστόσο, τονίζει ο Δρ. Nguyen, κάθε άνθρωπος και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. «Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να ζητήσετε καθοδήγηση. Αυτή η διαδικασία ξεκινά με τη λήψη ενός δείγματος μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι δύο έως τρεις φορές την ημέρα για μία έως δύο εβδομάδες για να δείτε ποιες είναι αυτές οι εναλλαγές».
Τι θα συμβεί αν παραλείψετε μια δόση φαρμάκου για την αρτηριακή πίεση;
Βήμα πρώτο: Αναπνεύστε. «Μην πανικοβληθείτε εάν χάσετε μια δόση ή καθυστερήσετε», συμβουλεύει ο Δρ. Serwer. Τα επόμενα βήματά σας θα εξαρτηθούν από το πόσο αργήσατε.
«Αν καθυστερήσετε μία με δύο ώρες, απλά πάρτε το όταν το θυμηθείτε. Εάν καθυστερήσετε 18 ώρες, παραλείψτε το και πάρτε την κανονική δόση την επόμενη προγραμματισμένη ώρα», συνιστά ο ειδικός.
Είναι γενικά καλύτερο να μην προσπαθήσετε να το αντισταθμίσετε παίρνοντας περισσότερα φάρμακα από το κανονικό την επόμενη μέρα.
«Μην διπλασιάζετε ποτέ τη δόση για να ξαναμπείτε στο πρόγραμμα. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση και τον τύπο του φαρμάκου, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να μάθετε πώς να χειριστείτε οποιαδήποτε τέτοια κατάσταση», προειδοποιεί ο Δρ. Mohanakrishnan Sathyamoorthy, ο πρόεδρος του τμήματος εσωτερικής ιατρικής στο Burnett School of Medicine του TCU.
Το να θυμάστε να παίρνετε φάρμακα μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι σημαντικό -και σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι θέμα ζωής ή θανάτου. «Αν διαπιστώσετε ότι παραλείπετε συχνά τα φάρμακά σας, σας συνιστώ να βάλετε ξυπνητήρι στο τηλέφωνο ή στο ρολόι σας και να έχετε μαζί σας ένα κουτί χαπιών για να σας το υπενθυμίσει», καταλήγει ο Δρ. Serwer.