Αρτηριακή πίεση: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε ακριβώς για να μειώσετε τον κίνδυνο

Διαπιστώθηκε, συγκεκριμένα, ότι ένας ορισμένος αριθμός ωρών ύπνου καθημερινά έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ για τους ανθρώπους που κοιμούνται λιγότερο από αυτές τις ώρες, ο κίνδυνος είναι αυξημένος.

Πιο αναλυτικά, η έρευνα που κάλυψε ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε έξι χώρες έδειξε ότι λιγότερες από επτά ώρες ύπνου τη νύχτα συνδέονται με 7% υψηλότερο κίνδυνο αρτηριακής πίεσης, ενώ λιγότερες από πέντε ώρες φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 11%.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στις ΗΠΑ, φάνηκε να δείχνουν ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες.

«Όσο λιγότερο κοιμάστε -δηλαδή λιγότερο από επτά ώρες την ημέρα- τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξετε υψηλή αρτηριακή πίεση στο μέλλον», είπε π επικεφαλής της μελέτης, γιατρός Kaveh Hosseini, επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας στο Καρδιολογικό Κέντρο της Τεχεράνης στο Ιράν.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η έλλειψη καλών προτύπων ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, κάτι που γνωρίζουμε ότι μπορεί να δημιουργήσει το στάδιο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Ο ύπνος τουλάχιστον επτά έως οκτώ ώρες, όπως συνιστάται από ειδικούς στον ύπνο, μπορεί να είναι το καλύτερο και για την καρδιά σας», πρόσθεσε.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση

Συγκριτικά, ο διαβήτης και το κάπνισμα είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης ενός ατόμου κατά τουλάχιστον 20%. Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 1.044.035 άτομα από έξι χώρες που δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση στην αρχή της έρευνας.

Κατά μέσο όρο, παρακολουθήθηκαν σε μια περίοδο πέντε ετών. Κατά την προσαρμογή για παράγοντες όπως ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, το φύλο, η εκπαίδευση, η κατάσταση καπνίσματος και το βάρος, η ομάδα διαπίστωσε ότι η σύντομη διάρκεια ύπνου σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Το NHS συνιστά στους ενήλικες να κοιμούνται μεταξύ επτά και οκτώ ωρών τη νύχτα. Οι ερευνητές είπαν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους ή τους επαγγελματίες υγείας για τα πρότυπα ύπνου τους, καθώς καταστάσεις όπως η αποφρακτική υπνική άπνοια έχουν συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων.

«Ο πολύ λίγος ύπνος φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνος στις γυναίκες. Η διαφορά είναι στατιστικά σημαντική, αν και δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι κλινικά σημαντική και θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω», κατέληξε ο Δρ. Hosseini.