Αρτηριακή πίεση: Το καλύτερο βραδινό σνακ εάν έχετε υπέρταση – Συνιστάται από διαιτολόγο

Σχεδόν όλοι έχουμε νιώσει αυτή την άβολη αίσθηση ενός στομαχιού που γουργουρίζει λίγο πριν πάμε για ύπνο. Τότε είναι που σκεφτόμαστε εάν πρέπει να ενδώσουμε σε ένα βραδινό σνακ ή να κάνουμε υπομονή μέχρι το ξημέρωμα για να μην αυξήσουμε την αρτηριακή πίεση.

Πράγματι, οι μισοί ενήλικες παραδέχονται ότι τρώνε ένα σνακ μετά τις 8 μ.μ. Και, ενώ ένα σακουλάκι με αλμυρά κράκερ ή πατατάκια ακούγεται νόστιμο, μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Κι αυτό γιατί είναι γεμάτα νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση ακριβώς την ώρα που προσπαθείτε να χαλαρώσετε.

Όταν επιλέγετε σνακ, είναι σημαντικό να διαλέξετε κάποιο που δεν θα επιδεινώσει την κατάστασή σας. Και αν μπορεί να την βελτιώσουν, ακόμα καλύτερα! Ένα θρεπτικό σνακ μπορεί να σας κρατήσει ικανοποιημένους μεταξύ των γευμάτων και να σας εμποδίσει να ξυπνήσετε πεινασμένοι στη μέση της νύχτας.

Το καλύτερο βραδινό σνακ για να διατηρήσετε υπό έλεγχο την αρτηριακή πίεση

Ποιο είναι, λοιπόν, το καλύτερο βραδινό σνακ που μπορείτε να φάτε; Οι διαιτολόγοι προτείνουν το κεφίρ! Και να γιατί.

Το κεφίρ είναι ένα κρεμώδες, πόσιμο προϊόν ζύμωσης γάλακτος με ελαφρώς πικάντικη γεύση και υφή σαν milkshake. Είναι γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως προβιοτικά, μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη στήριξη της γενικής υγείας.

Όταν αγοράζετε κεφίρ, θα παρατηρήσετε ότι διατίθεται σε πολλές ποικιλίες, όπως επιλογές χωρίς λιπαρά, χαμηλών λιπαρών και πλήρη, καθώς και αρωματικά ή χωρίς γεύση. Αν και όλες είναι εξαιρετικές επιλογές, το σκέτο κεφίρ είναι εύκολο να συνδυαστεί είτε με γλυκές είτε με αλμυρές γεύσεις, ανάλογα με την όρεξή σας.

Γιατί το κεφίρ ένα υπέροχο σνακ για την υψηλή αρτηριακή πίεση;

  1. Είναι πλούσιο σε πρεβιοτικά
  2. Περιέχει κάλιο
  3. Παρέχει μαγνήσιο
  4. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

1. Είναι πλούσιο σε προβιοτικά

Το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά -μια ποικιλία από ωφέλιμα βακτήρια για το έντερο. Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, μπορούν να βελτιώσουν την πέψη, να εξισορροπήσουν τα βακτήρια του εντέρου και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και την υγεία του εγκεφάλου. Τα προβιοτικά φαίνεται επίσης να επηρεάζουν θετικά την υγεία της καρδιάς βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.

Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένα προβιοτικά στελέχη του κεφίρ μπορούν να συνδεθούν με τη χοληστερόλη, αλλάζοντας την απορρόφησή της και βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι μια ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση σε ορισμένα άτομα.

Μια μικρή μελέτη που περιελάμβανε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν κεφίρ παρουσίασαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μειωμένο σάκχαρο νηστείας και χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης, ενώ επίσης παρουσίασαν αύξηση στην HDL χοληστερόλη.

Μια άλλη μελέτη σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν ένα φλιτζάνι κεφίρ καθημερινά για 28 ημέρες παρουσίασαν σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και οι δύο αυτές μελέτες ήταν μικρές και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

2. Περιέχει κάλιο

Οι μπανάνες δεν είναι η μόνη τροφή που περιέχει κάλιο. Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι κεφίρ περιέχει σχεδόν τόσο κάλιο όσο μια μέτρια μπανάνα. Μία μέτρια μπανάνα περιέχει 422 mg, ενώ 1 φλιτζάνι κεφίρ έχει 399 mg.

Το κάλιο είναι απαραίτητο για την υποστήριξη της αρτηριακής πίεσης καθώς δρα στη χαλάρωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που με τη σειρά του μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ακόμη περισσότερο, η έρευνα έχει βρει ότι η υψηλή πρόσληψη καλίου σχετίζεται με χαμηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης σε άτομα με ή χωρίς υπέρταση.

Η Bonnie Taub-Dixμ διαιτολόγος διατροφολόγος, επισημαίνει ότι το κάλιο έχει εξαιρετικά οφέλη για το σώμα, μεταξύ των οποίων και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. «Το κάλιο προάγει την απέκκριση νατρίου μέσω των ούρων, η οποία μειώνει την ένταση στα αιμοφόρα αγγεία σας», αναφέρει η ειδικός στο Eating Well.

3. Παρέχει μαγνήσιο

Το κεφίρ περιέχει επίσης μαγνήσιο, ένα μέταλλο που παίζει ρόλο στη χαλάρωση. «Το μαγνήσιο βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Παίζει επίσης ρόλο στη ρύθμιση της λειτουργίας των μυών και των νεύρων και μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε», σημειώνει η Taub-Dix.

Επισημαίνει ότι ο κακός ύπνος μπορεί να επιδεινώσει τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, επομένως φροντίστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν μαγνήσιο, όπως το κεφίρ, για να σας ηρεμήσουν στον ύπνο.

4. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

«Αν και πάρα πολλοί άνθρωποι ψωνίζουν χωρίς να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων, αν η αρτηριακή σας πίεση είναι αυξημένη, ο εντοπισμός τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο θα μπορούσε να είναι σωτήριος για εσάς», προειδοποιεί η Taub-Dix. Το κεφίρ είναι εκ φύσεως χαμηλό σε νάτριο, καθώς περιέχει 97 mg ανά φλιτζάνι.

Πηγή: oloygeia.gr