Ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη; Ποιο παυσίπονο να πάρετε ανάλογα με το πρόβλημά σας

Εκτιμάται ότι σχεδόν ένας στους δύο ανθρώπους δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ ιβουπροφαίνης και παρακεταμόλης. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς ενώ τα φάρμακα αυτά είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις αν δεν καταναλωθούν σωστά.

Διαβάστε έναν απλό οδηγό, ο οποίος παρουσιάζει τις βασικές διαφορές μεταξύ των τριών κύριων παυσίπονων, τι κάνουν και πώς το κάνουν. Η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη είναι παυσίπονα με διαφορετικούς μηχανισμούς.

Και μην ξεχνάτε πώς πρέπει να διαβάζετε πάντα το φύλλο οδηγιών του φαρμάκου και να συμβουλεύεστε πάντα τον ιατρό σας αν έχετε απορίες ή αν τα συμπτώματα επιμένουν.

Τι είναι η ασπιρίνη και πότε πρέπει να την παίρνουμε;

Στην αρχική της μορφή η ασπιρίνη υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η υποκείμενη ουσία, το σαλικυλικό οξύ, υπάρχει σε οποιοδήποτε αριθμό φυτών, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών, των μπιζελιών και, σε μεγαλύτερη αφθονία, στο φλοιό της ιτιάς.

Σε αυτή τη μορφή οι άνθρωποι γνωρίζουν τις φαρμακευτικές της ιδιότητες και την καταναλώνουν εδώ και χιλιετίες. Μόνο το 1829 ταυτοποιήθηκε η υποκείμενη ένωση από Γάλλους επιστήμονες και στη συνέχεια, τη δεκαετία του 1890, απομονώθηκε και παρήχθη συνθετικά η πιο διαδεδομένη, και ασφαλής, μορφή της ασπιρίνης, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ.

Πώς λειτουργεί η ασπιρίνη

Η ασπιρίνη ανήκει σε μια οικογένεια φαρμάκων που είναι γνωστή ως ΜΣΑΦ – Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, λειτουργούν εμποδίζοντας την απελευθέρωση χημικών ουσιών που ονομάζονται προσταγλανδίνες, οι οποίες εντείνουν τα ηλεκτρικά σήματα «πόνου» από τον κατεστραμμένο ιστό προς τον εγκέφαλο. Αν μπλοκάρετε αυτές τις χημικές ουσίες, μπλοκάρετε τον πόνο, ή τουλάχιστον ένα μέρος του.

Τι κάνει η ασπιρίνη

Εκτός από τη θεραπεία του πόνου, η ασπιρίνη χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του πυρετού, τη μείωση της φλεγμονής και – όταν συνταγογραφείται από γιατρό – για την πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η ασπιρίνη μπορεί να προλάβει ορισμένους τύπους καρκίνου.

Η ασπιρίνη μπορεί να λαμβάνεται με παρακεταμόλη αλλά όχι με ιβουπροφαίνη. Με ορισμένες εξαιρέσεις, δεν συνιστάται γενικά η λήψη ασπιρίνης στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

Τι διαφορά έχει η ασπιρίνη από την παρακεταμόλη

Η παρακεταμόλη δεν περιέχει καθόλου ασπιρίνη. Η ασπιρίνη και η παρακεταμόλη είναι δύο διαφορετικοί τύποι φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, η ασπιρίνη είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής, ενώ η παρακεταμόλη είναι ένα ηπιότερο παυσίπονο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος παθήσεων, όπως πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι, πονόδοντοι και πυρετός.

Ενώ η ασπιρίνη και η παρακεταμόλη χρησιμοποιούνται και οι δύο συνήθως για την ανακούφιση του πόνου, λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους και έχουν διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Η ασπιρίνη λειτουργεί εμποδίζοντας την παραγωγή προσταγλανδινών, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία της φλεγμονής. Η παρακεταμόλη, από την άλλη πλευρά, λειτουργεί μειώνοντας την παραγωγή ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση των σημάτων πόνου.

Επειδή η ασπιρίνη και η παρακεταμόλη είναι διαφορετικοί τύποι φαρμάκων, συνήθως δεν λαμβάνονται μαζί. Εάν δεν είστε βέβαιοι ποιο φάρμακο είναι το κατάλληλο για την κατάστασή σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Τι είναι η παρακεταμόλη

Σε σύγκριση με την ασπιρίνη, η παρακεταμόλη είναι ένας σχετικά νέος παίκτης στη σκηνή των παυσίπονων. Εντοπίστηκε τον 19ο αιώνα ως δυνητικός αντικαταστάτης της ασπιρίνης, όταν οι φυσικές πηγές του φαρμάκου λιγόστεψαν. Όμως, μόλις στα μέσα του 20ου αιώνα το φάρμακο έγινε ευρέως διαθέσιμο στη σημερινή του μορφή.

Πώς λειτουργεί η παρακεταμόλη

Όπως και η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη μπλοκάρει τους χημικούς αγγελιοφόρους που μεταδίδουν τα μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο. Το φάρμακο δρα στους υποδοχείς των μηνυμάτων πόνου στον εγκέφαλο και όχι στους πομπούς των μηνυμάτων πόνου στη σάρκα που έχει υποστεί βλάβη.

Τι κάνει η παρακεταμόλη

Η παρακεταμόλη μειώνει τόσο τον πόνο όσο και τον πυρετό, ωστόσο δεν έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σύμφωνα με τους ιατρούς, η παρακεταμόλη μπορεί να λαμβάνεται κατά την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Αν ληφθεί σε υπερβολική ποσότητα το φάρμακο μπορεί να είναι επικίνδυνο για το συκώτι. Η παρακεταμόλη μπορεί να λαμβάνεται μαζί με ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη.

Γιατί προτιμάται η παρακεταμόλη έναντι της ασπιρίνης

Η παρακεταμόλη είναι ένα κοινό παυσίπονο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πονοκεφάλων, των μυϊκών πόνων, των πονόδοντων και της αρθρίτιδας. Θεωρείται γενικά ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη εναλλακτική λύση έναντι της ασπιρίνης γι’ αυτούς τους τύπους παθήσεων.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η παρακεταμόλη προτιμάται έναντι της ασπιρίνης είναι ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει γαστρεντερικές παρενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές, αιμορραγία και έλκη.

Η ασπιρίνη είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ), πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ερεθίσει το βλεννογόνο του στομάχου και να προκαλέσει αυτού του είδους τις παρενέργειες. Αντίθετα, η παρακεταμόλη είναι ένα πιο ήπιο παυσίπονο που δεν έχει τις ίδιες επιδράσεις στον βλεννογόνο του στομάχου, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αυτού του είδους τα προβλήματα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η παρακεταμόλη προτιμάται έναντι της ασπιρίνης είναι ότι είναι ασφαλέστερη για άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις.

Η ασπιρίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα και ιατρικές καταστάσεις με επιβλαβείς τρόπους, επομένως δεν συνιστάται για άτομα που έχουν ορισμένες αλλεργίες ή ιατρικές καταστάσεις, όπως άσθμα, αιμορραγικές διαταραχές ή ηπατική νόσο. Η παρακεταμόλη, από την άλλη πλευρά, θεωρείται γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, οπότε αποτελεί προτιμώμενη επιλογή για την ανακούφιση από τον πόνο σε αυτές τις περιπτώσεις.

Συνολικά, η παρακεταμόλη είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο και αποτελεσματικό παυσίπονο που θεωρείται ασφαλέστερη και πιο ανεκτή εναλλακτική λύση της ασπιρίνης για πολλούς ανθρώπους.

Μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη μαζί με ασπιρίνη;

Γενικά δεν συνιστάται η ταυτόχρονη λήψη παρακεταμόλης και ασπιρίνης, εκτός εάν σας το συνιστά ο ιατρός σας. Τόσο η παρακεταμόλη όσο και η ασπιρίνη είναι παυσίπονα, αλλά λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο και έχουν διαφορετικές επιδράσεις στον οργανισμό.

Η ταυτόχρονη λήψη και των δύο φαρμάκων μπορεί να μην προσφέρει κανένα πρόσθετο όφελος και θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να λαμβάνετε μόνο ένα είδος φαρμάκου κάθε φορά.

Τι είναι η ιβουπροφαίνη

Η ιβουπροφαίνη είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, όπως η ασπιρίνη. Ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1960 από ερευνητές φαρμακοποιούς που εργάζονταν για την Boots και αναζητούσαν μια θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μετά από μια επιτυχημένη εισαγωγή ως συνταγογραφούμενο φάρμακο, η ιβουπροφαίνη τέθηκε στον κατάλογο γενικής πώλησης το 1996.

Πώς δρα η ιβουπροφαίνη

Η ιβουπροφαίνη λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, όπως η ασπιρίνη, καθώς αναστέλλει την παραγωγή χημικών ουσιών στη σάρκα που έχει υποστεί βλάβη και ενισχύει τα σήματα πόνου προς τον εγκέφαλο. Ωστόσο, η ιβουπροφαίνη δεν έχει τις ίδιες ανεπιθύμητες γαστρεντερικές παρενέργειες με την ασπιρίνη, κάτι που σχεδιάστηκε ειδικά για να εξαλείψει.

Τι κάνει η ιβουπροφαίνη

Το φάρμακο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη μείωση του πόνου, της φλεγμονής και του πυρετού. Όπως και η ασπιρίνη, δεν συνιστάται γενικά η λήψη ιβουπροφαίνης όταν είστε έγκυος. Η ιβουπροφαίνη μπορεί να λαμβάνεται με παρακεταμόλη αλλά όχι με ασπιρίνη.