Ασπιρίνη και καρκίνος: επιβαρύνεται ο οργανισμός ή επιβραδύνεται ο θάνατος

Η λήψη ασπιρίνης τουλάχιστον τρείς φορές την εβδομάδα συνδέεται με αυξημένη επιβίωση από καρκίνο ουροδόχου κύστης και μαστού, σύμφωνα με ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ.

Η τακτική λήψη της δεν φάνηκε πάντως να έχει επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παγκρέατος ή του πεπτικού.

Τα ευρήματα της μελέτης βασίστηκαν σε αναλύσεις διαγνώσεων καρκίνου και επιβίωσης για 140.000 ανθρώπους. Οι ερευνητές εστίασαν στα ποσοστά αυτών των καρκίνων και των θανάτων από τη νόσο σε συμμετέχοντες 76 ετών και άνω. Το 18% από αυτούς ανέφεραν ότι λάμβαναν ασπιρίνη τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, το 1% διαγνώστηκε με καρκίνο στην ουροδόχο κύστη και το 3,3% με καρκίνο στο μαστό. Οι καρκίνοι του πεπτικού, του οισοφάγου, του παγκρέατος και της μήτρας ήταν λιγότερο συχνοί, αν και συνολικά διαγνώστηκαν στο 1,6% των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με την μελέτη, όσοι από τους συμμετέχοντες λάμβαναν ασπιρίνη τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, ήταν πιο πιθανό να επιβιώνουν έως και 20 χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο κύστης ή μαστού, σε σχέση με όσους λάμβαναν πιο αραιά ασπιρίνη.

Ωστόσο τα οφέλη από την λήψη της ασπιρίνης όσον αφορά τις πιθανότητες επιβίωσης μειώνονταν με τον καιρό και το φάρμακο δεν είχε την ίδια επιβίωση σε άλλες μορφές καρκίνου.

Σημειώνεται ότι η ασπιρίνη μπλοκάρει την παραγωγή του ενζύμου COX-2, που μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο στην εξέλιξη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του μαστού.