Αστεροσκοπείο: Μολυσμένη η ατμόσφαιρα – Κλείστε πόρτες και παράθυρα
Μόνο με μάσκες υψηλής προστασίας να εξέρχονται από τα σπίτια τους οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής, συνιστά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Οι ειδικοί επιστήμονες συμβουλεύουν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, εξαιτίας του κινδύνου υψηλής έκθεσης στα μικροσωματίδια της πυρκαγιάς.
Η αύξηση των επιπέδων των επιβλαβών αιωρούμενων στην ατμόσφαιρα μικροσωματιδίων PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα)* καταγράφεται σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στα Βόρεια και Ανατολικά διαμερίσματα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ). Μόνη εξαίρεση τα δυτικά διαμερίσματα (Πειραιάς, Κερατσίνι, Χαϊδάρι), όπου παρατηρούνται χαμηλότερες συγκεντρώσεις.
Το ΕΑΑ καλεί «να κλείσουν οι κάτοικοι τα παράθυρα και τις πόρτες των κατοικιών τους και αν πρέπει να εξέλθουν, να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5».
Σχετικές ανακοινώσεις έκανε σήμερα και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Εταιρείας, Καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Στέλιος Λουκίδης, τονίζει:
«Κρίνεται αναγκαίο οι πολίτες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, και να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά για ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιολογικά νοσήματα, καθώς η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη».
Δείτε αναλυτικά, όλες τις οδηγίες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας ΕΔΩ
Δείτε τη σχετική ανάρτηση του Αστεροσκοπείου:
Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: «Προσοχή στους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα»
Οι βασικές οδηγίες προστασίας των πολιτών σε συνθήκες επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από καπνό φωτιάς, είναι οι εξής:
Άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς.
Πλήρης αποφυγή μετακινήσεων για τους ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, των ηλικιωμένων, των παιδιών και των εγκύων.
Παραμονή όσο το δυνατόν σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες.
Εφ΄ όσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) ή εναλλακτικά διπλής χειρουργικής μάσκας. Οι μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, πχ το βράδυ.
Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα δεν θα πρέπει να μετακινούνται, ειδικά αν δεν είναι εφικτή η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας.
Για τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα Πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.