Αστυπάλαια: Από Covid Free νησί σε «βαθύ κόκκινο»

Μπορεί πριν δύο εβδομάδες το νησί της Αστυπάλαιας να είχε ανακοινωθεί ως covid free, όμως την ίδια στιγμή, όπως φαίνεται, ο Κορωνοϊός εισέβαλε στα σπίτια των νησιωτών.

Ρεπορτάζ του Spiegel Online εξήρε τις ομορφιές του νησιού, ενώ αφιέρωνε αρκετές αράδες στο γεγονός ότι η μικροσκοπική Αστυπάλαια είχε καταφέρει να ξορκίσει τον εφιάλτη του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα συνέβαλε ώστε οι κάτοικοι να μην έρθουν ποτέ σε επαφή με τον αόρατο εχθρό και οι τουρίστες που την επέλεγαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αν μη τι άλλο θα ένοιωθαν ασφάλεια.

“Ένα σημαντικό πλεονέκτημα στα μάτια εκατομμυρίων επίδοξων παραθεριστών που ανησυχούν μην κολλήσουν κορωνοϊό στον τόπο των διακοπών τους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο συντάκτης του Spiegel.

Την ίδια στιγμή οι φήμες ότι το νησί έχει κρούσματα κορωνοϊού, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, καθώς στο νησί εντοπίστηκε το πρώτο θετικό κρούσμα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, στο νησί έχουν εντοπιστεί 30 με 35 θετικά κρούσματα κορωνοϊού στους 1.500 μόνιμους κατοίκους γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας και την ένταξη της Αστυπάλαιας στο βαθύ κόκκινο.

Όσον αφορά το πως βρέθηκε ο Κορωνοϊός στα σπίτια των νησιωτών, οι κάτοικοι παραδέχονται ότι τελευταία τα πράγματα είχαν χαλαρώσει πολύ. Μάλιστα αρκετοί ήταν εκείνοι που πηγαινοέρχονταν στην Αθήνα. Μεταξύ των κρουσμάτων φέρεται να είναι και μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία ταξίδεψε στην πρωτεύουσα για να εγχειριστεί κι όταν επέστρεψε, κατέληξε.

Επιπλέον, χθες το απόγευμα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Περιφερειακό Ιατρείο Αστυπάλαιας για την πληθυσμιακή ομάδα άνω των 60 ετών με τους εγγεγραμμένους στους καταλόγους που συνέταξε το Κέντρο Υγείας του νησιού.

Στο μεταξύ το πρόγραμμα του εμβολιασμού ξεκίνησε την Πέμπτη και ο πρώτος που εμβολιάστηκε είναι ένας 92χρονος κάτοικος. Οι εμβολιασμοί συνεχίστηκαν και χθες και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Βάσει του προγραμματισμού θα εμβολιαστούν 90 άτομα ενώ στη λίστα βρίσκονται συνολικά 330 άτομα.