Αυγουστίτιδα: Ποιους απειλεί περισσότερο
Οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα δείχνουν μια σταθερή αύξηση της νοσηρότητάς και της θνησιμότητάς τους το μήνα Αύγουστο, γεγονός που τεκμηριώνει τον άτυπο όρο «Αυγουστίτιδα» (Μελέτη που παρουσιάστηκε στο 10ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παθολογίας, δείτε την παρουσίαση του συνεδρίου).
Ως «Αυγουστίτιδα» θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το κλινικό σύνδρομο που προσβάλλει τους ηλικιωμένους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες, τη βαρύτητα των παθήσεων των ηλικιωμένων που μένουν στην Αθήνα και την πλημμελή τους παρακολούθηση από τους οικείους τους, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.
Η επίσκεψη ιατρού στο σπίτι τους απαλλάσσει από την άσκοπη και μερικές φορές επικίνδυνη μετακίνησή τους στα νοσοκομεία.
Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ, από το 1993, κατά το μήνα Αύγουστο επισκέπτονται περισσότερους ηλικιωμένους και υπερήλικες ασθενείς σε σχέση με τους άλλους μήνες. Η αυξημένη αυτή ανάγκη των ηλικιωμένων επιβεβαιώνεται και από τις εκατοντάδες κλήσεις που δέχεται το τηλεφωνικό κέντρο 1016, όπου ο συντονιστής ιατρός προσφέρει ιατρικές συμβουλές στους ηλικιωμένους που πανικοβάλλονται.
Σύμφωνα με την μελέτη , μόνο στο 4% των ηλικιωμένων ασθενών κατά τον μήνα Αύγουστο συστήθηκε περαιτέρω νοσηλεία στο νοσοκομείο . Το γεγονός αυτό συμβάλλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, τα οποία λόγω καλοκαιριού παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις, αλλά και στον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων των ασθενών.
Οι άσκοπες μετακινήσεις των ηλικιωμένων από το χώρο του σπιτιού τους στον χώρο των νοσοκομείων μπορεί να προκαλέσουν έντονο ψυχολογικό στρες και συχνά παραλήρημα, φαινόμενο το οποίο σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες έχει την ίδια πρόγνωση με το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή με τη βαριά σηψαιμία. Τέλος, οι ηλικιωμένοι με τις συχνές νοσηλείες στα νοσοκομεία «εποικίζονται» από πολύ ανθεκτικά μικρόβια, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν και με τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά.