Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2021

Σε έκδοση ΦΕΚ προχώρησε το Υπουργείο Υγείας για την αλλαγή των επιτρεπόμενων ορίων δαπανών υγείας του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας για το 2021. Ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων αυξάνεται και ανέρχεται στα 61.970.000 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε το Συντονιστικό Όργανο Φορέων της ΠΦΥ, χθες Πέμπτη 25 Νοεμβρίου εκδόθηκε το ΦΕΚ 5457/Β’/25-11-2021, το οποίο αφορά στην τροποποίηση της προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τα επιτρεπόμενα όρια. Υπενθυμίζεται ότι το Συντονιστικό Όργανο είχε συζητήσει το θέμα σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό και είχε τεθεί το θέμα ενίσχυσης του προϋπολογισμού με 15 εκ. Επίσης, είχε ανακοινωθεί ότι η χρηματοδότηση για την επόμενη χρονιά θα φθάσει στα 52,6 εκ ευρώ από πόρους των δυο Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας. Κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Πλεύρη, όπως ανακοίνωσε το συντονιστικό όργανο «έχει προκύψει αύξηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων» για το έτος 2021 «της τάξεως των 61.970.000 ευρώ».

Μετά την τηλεδιάσκεψη το Συντονιστικό Όργανο Φορέων της ΠΦΥ είχε επισημάνει ότι οι προτάσεις του υπουργού Υγείας εκτιμήθηκαν ομόφωνα ότι ήταν προς την θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, είχε τονιστεί ότι δεν έφερναν λύση στα «χρόνια προβλήματα του κλάδου». Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του είχε αναφερθεί ότι «για πρώτη φορά δίνεται μία τόσο σημαντική έξτρα χρηματοδότηση για διαγνωστικές εξετάσεις». Με αυτά τα δεδομένα το σωματείο είχε αποφασίσει την αναβολή των κινητοποιήσεων, μέχρι να συζητηθούν εκ νέου τα ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα.

Μετά την αύξηση του προϋπολογισμού, το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. σημειώνει ότι συνεχίζει τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις με τους αρμόδιους του Υπουργείου Υγείας για την τελική κατάργηση του claw back. Το σωματείο διαβουλεύεται «τα υπόλοιπα θεμάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Παρασκευής 26/11, τονίζεται ότι περιμένει «την αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2020, τουλάχιστον κατά 15 εκατομμύρια ευρώ, όπως είχε συμφωνηθεί με τον Υπουργό Υγείας».