Αυστηρή προειδοποίηση Άδωνι Γεωργιάδη προς τους ιδιώτες γιατρούς

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής τους και να μην αδιαφορούν αν τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι θα λάβει σκληρά μέτρα, όπως η αποβολή τους από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εάν δεν συνεργαστούν.

«Σας διαβεβαιώ ότι το κράτος, έχει πάρα πολλούς τρόπους να δράσει», είπε για να συμπληρώσει σε άλλο σημείο πως «το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει». Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Νάγιας Γρηγοράκου από το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι «εάν δεν υπάρξει καμία διάθεση συνεργασίας» και συνεχίζουν οι διαγωνισμοί να βγαίνουν άγονοι «έως και 14 φορές σε ένα νοσοκομείο» και «έξω από το νοσοκομείο να ανθεί η ιδιωτική αγορά ιδιωτών ιατρών που καλύπτουν και με το παραπάνω τις ιατρικές ανάγκες του πληθυσμού με τη δική τους αμοιβή θα μας βρουν απολύτως απέναντι και ο νοών νοείτο».

Τα παραδείγματα που εξόργισαν το ν υπουργό

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά και ο πρωθυπουργός στο εβδομαδιαίο μήνυμά του στο στο facebook αναφέρθηκαν στο παράδειγμα της Κω: «έχουν γίνει 11 φορές προκηρύξεις για 4 θέσεις παθολόγων στο νοσοκομείο του νησιού χωρίς να υπάρξει ενδιαφέρον, ενώ υπάρχουν εκεί πολλοί ιδιώτες παθολόγοι».

Ο κ. Γεωργιάδης έφερε και το παράδειγμα της Λακωνίας, που έχει ιδιώτες παθολόγους ιατρούς. «Είναι παντελώς αδιανόητο για εμένα ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πώς λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του που έχει έλλειψη παθολόγων».

Έκκληση στους Ιατρικούς Συλλόγους

«Είμαι πολύ κοντά για πιο δραστικά μέτρα ως προς το πώς οι ιατροί ενός νομού θα στελεχώνουν το τοπικό νοσοκομείο και αναφέρομαι σε ιδιώτες ιατρούς», είπε ο υπουργός.
« Ένας ιατρός όταν κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του κράτους γίνεται κρίκος του συνολικού συστήματος υγείας του κράτους. Δεν θέλω να πω περισσότερα αυτή την στιγμή γιατί πριν φτάσω στην τελική μου απόφαση θέλω να δω μήπως υπάρξει αυτόβουλη απόφαση των ιδιωτών ιατρών».

«Κάνω μία ύστατη έκκληση στους οικείους ιατρικούς συλλόγους των νοσοκομείων εκείνων, που έχουν διαρκώς άδειες κρίσιμες ιατρικές θέσεις και τίθεται σε κίνδυνο το πρόγραμμα των εφημεριών και που ταυτόχρονα διαθέτουν στις ειδικότητες αυτές πληθώρα ιδιωτών ιατρών πλησίον του νοσοκομείου, να έρθουν και να μας προτείνουν δια των οικείων ιατρικών συλλόγων, λύσεις σε εθελοντική βάση επ’ αμοιβή που θα βοηθήσουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν έως ότου μπορέσουμε να παράξουμε περισσότερους γιατρούς και να καλύψουμε αυτές τις θέσεις. Ειδάλλως θέλω να είμαι πολύ σαφής, το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει.

Γιατί η ιδιωτική υγεία είναι απαραίτητη ως συμπλήρωμα του δημοσίου συστήματος, αλλά ο βασικός πυλώνας παροχής υπηρεσιών υγείας στην ελληνική δημοκρατία ήταν είναι και θα είναι το δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας. Όποιος ασχολείται με την υγεία στην Ελλάδα πρέπει να προσέχει ως κόρη οφθαλμού το ΕΣΥ από όποια θέση και να είναι», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε, επίσης, πώς εντός της εβδομάδας θα υπογραφεί και η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την παροχή επιπρόσθετων κινήτρων σε ιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν θέσεις σε άγονες περιοχές, αναφέροντας επίσης τις αλλαγές που ετοιμάζει όσον αφορά τον νέο χάρτη της χώρας με τις άγονες περιοχές. «Μέσα στην εβδομάδα θα υπογράψω ΚΥΑ με το υπουργείο Οικονομικών για το νέο πλαίσιο άγονων περιοχών. Μια από τις προβλέψεις που βάζουμε είναι ότι αν σε κάποια περιοχή έχουμε νοσοκομείο που διαρκώς οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες, η περιοχή θα μπαίνει στις άγονες περιοχές και θα παίρνει τα ωφελήματα για τις άγονες περιοχές τα οποία μάλιστα θα είναι αυξημένα σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ»

Πηγή: oloygeia.gr