Αυστρία- Κορωνοϊός: Αποσύρθηκε παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca

Με αφορμή τον θάνατο μιας 45χρονης γυναίκας και τις σοβαρές παρενέργειες που παρουσίασε μια άλλη, οι αρχές της Αυστρίας ανέστειλαν τους εμβολιασμούς μιας παρτίδας του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού ως προφύλαξη.

«Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια στην Υγεία (BASG) έλαβε δύο αναφορές για τον εμβολιασμό από την ίδια παρτίδα του εμβολίου της AstraZeneca στην περιφερειακή κλινική του Ζβέτλ» στην επαρχία της Κάτω Αυστρίας, ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση.

Μία 49χρονη γυναίκα πέθανε ως αποτέλεσμα σοβαρών διαταραχών πήξης του αίματος που εμφάνισε, ενώ μια 35χρονη γυναίκα ανέπτυξε πνευμονική εμβολή και αναρρώνει. Η πνευμονική εμβολή είναι μια οξεία πνευμονοπάθεια που προκαλείται από θρόμβο αίματος.

«Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις αιτιώδους σχέσης με τον εμβολιασμό», δήλωσε το BASG.

Το BASG είπε ότι η πήξη του αίματος δεν είναι μεταξύ των γνωστών παρενεργειών του εμβολίου.

Ενας εκπρόσωπος της AstraZeneca δήλωσε: «Δεν έχουν επιβεβαιωθεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που να σχετίζονται με το εμβόλιο», προσθέτοντας ότι όλες οι παρτίδες υπόκεινται σε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους.

Οι δοκιμές και η πραγματική εμπειρία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και έχει εγκριθεί για χρήση σε περισσότερες από 50 χώρες, είπε. Η AstraZeneca δήλωσε επίσης, ότι είναι σε επαφή με τις αυστριακές αρχές και θα υποστηρίξει πλήρως την έρευνα.