Αυστραλία: Βάζει μπρος για τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 12 ετών

Ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε ότι οι υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές ακόμα εξετάζουν τα στοιχεία για την ασφάλεια των εμβολίων που προορίζονται για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, ωστόσο δεν αναμένεται να λάβουν αποφάσεις φέτος.

Η Αυστραλία, που με ταχείς ρυθμούς γίνεται μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19, πιθανόν θα αρχίσει να χορηγεί εμβόλια σε παιδιά κάτω των 12 ετών τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε ότι οι υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές ακόμα εξετάζουν τα στοιχεία για την ασφάλεια των εμβολίων που προορίζονται για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, ωστόσο δεν αναμένεται να λάβουν αποφάσεις φέτος.

«Η εκτίμησή τους είναι» πως θα αποφασίσουν «το πρώτο μέρος του Ιανουαρίου, ευελπιστούμε στις αρχές Ιανουαρίου», δήλωσε ο Χαντ σε εκπομπή του δικτύου Australian Broadcast Corp. «Αλλά κινούνται όσο ταχύτερα είναι δυνατόν».

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συνέστησαν αυτόν τον μήνα ευρεία χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στην ηλικιακή κατηγορία 5-11 ετών, ύστερα από τη σχετική έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ο υποστράτηγος Τζον Φρόουεν, ο επικεφαλής της ειδικής επιχειρησιακής ομάδας της Αυστραλίας για την Covid-19, δήλωσε στην εφημερίδα The Age ότι η Αυστραλία είχε εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες δόσεων. «Έχουμε αγοράσει πράγματι επαρκείς προμήθειες για δόσεις και για ενισχυτικές (δόσεις) έως και για βρέφη», δήλωσε ο Φρόουεν.

Την Παρασκευή, το ποσοστό των πολιτών ηλικίας 16 ετών και άνω που έχουν λάβει μία δόση ξεπέρασε το όριο του 90%, με το 83% να έχει λάβει δύο. Η χώρα έχει επίσης εμβολιάσει το 57,7% των παιδιών στην εφηβεία, ηλικίας 12-15 ετών, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Αυστραλία αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα στην απόφαση της χώρας να ξανανοίξει μερικώς τα σύνορά της αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι στις πλέον πολυπληθείς πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόριας συνεχίζει να υπάρχει έξαρση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα. Σήμερα ανακοινώθηκαν 1.100 κρούσματα σε αυτές τις δύο πολιτείες, όπου κατοικεί σχεδόν το 60% του πληθυσμού της χώρας. Πέντε ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της Covid-19.

Ωστόσο, παρά τις εξάρσεις του στελέχους Δέλτα που οδήγησε σε μήνες lockdown στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, ο πανεθνικός απολογισμός των μόλις 191.000 μολύνσεων και των 1.596 θανάτων είναι πολύ χαμηλότερος συγκριτικά με αυτόν πολλών άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

Η γειτονική Νέα Ζηλανδία, που επίσης μαθαίνει να ζει με τον κορονοϊό μετά την υιοθέτηση της πολιτικής ανοσοποίησης μέσω του εμβολιασμού, ανακοίνωσε 207 νέα κρούσματα και έναν θάνατο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών από την αρχή της πανδημίας σε 8.331 και τον αριθμό των νεκρών σε 34.