Αυτά τα ποτά πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο

Επικίνδυνα αποδεικνύονται τα σακχαρούχα ποτά όπως τα αναψυκτικά για τις γυναίκες καθώς, σύμφωνα με νέα έρευνα με επικεφαλής ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, η συχνή κατανάλωσή τους κατά την εφηβεία (13-18 ετών) αλλά και την ενήλικη ζωή αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου πριν την ηλικία των 50 ετών.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Gut παρέχει σημαντικές νέες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο που καταγράφει αυξητικές τάσεις σε νέους ανθρώπους κάτω των 50 ετών, χρήσιμες για τη δημόσια υγεία και τις πολιτικές που πρέπει να χαραχθούν προς μείωση της κατανάλωσης σακχάρων από τον πληθυσμό.

Ειδικότερα, μόλις 237 ml την ημέρα (για την ακρίβεια 236,5) σχετίστηκαν με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία κατά 16%, ενώ διπλάσιες ή παραπάνω ήταν οι πιθανότητες από μεγαλύτερη ημερήσια κατανάλωση συγκριτικά με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα από 237 ml.

Η εφηβεία αποδείχτηκε κρισιμότερη για τις μελλοντικές πιθανότητες καρκίνου πριν τα 50· στη σημαντική αυτή περίοδο για την ανάπτυξη, κάθε μερίδα 237 ml συνδέθηκε με αύξηση του κινδύνου κατά 32%.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τη μελέτη Nurses’ Health Study II, ένα ερευνητικό πρόγραμμα με μεγάλο πληθυσμιακό δείγμα που παρακολούθησε την υγεία 116.500 σχεδόν νοσηλευτριών για το διάστημα 1991-2015. Ανά τετραετία, οι συμμετέχουσες καλούνταν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένων τον κατά εκτίμηση ποσοτήτων ποτών που έπιναν. Στις 41.000 εξ αυτών, ζητήθηκε να ανακαλέσουν τα ποτά που συνήθως κατανάλωναν κατά την εφηβεία τους.

Στο σύνολο των γυναικών καταγράφηκαν 109 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία και, παρά το μικρό μέγεθος, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα αναδεικνύουν τον επιβλαβή χαρακτήρα της υπέρμετρης κατανάλωσης σακχάρων, τα οποία έχουν συνδεθεί επιπλέον με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο. Πρόκειται για παθήσεις που, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες της επιστημονικής ομάδας, έχουν συνδεθεί με πρόωρη εμφάνιση αυτού του καρκίνου λόγω διαταραχής σε μηχανισμούς όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τέλος, ένα ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης ήταν η μείωση των πιθανοτήτων καρκίνου του παχέος εντέρου από ροφήματα όπως το γάλα ή ο καφές ωστόσο, καθώς πρόκειται για μελέτης παρατήρησης, δεν προκύπτει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των ποτών και της νόσου, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι βέβαια προέκριναν την κατανάλωση των παραπάνω ροφημάτων έναντι των σακχαρούχων ποτών.

Ζήτημα δημόσιας υγείας

Όπως και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών σημειώνει αύξηση στους νέους τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα εφήβων και νέων ενηλίκων 20 έως 34 ετών. Πρόκειται για συνήθεια που έχει συνδεθεί με μεταβολικά προβλήματα υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.

Η σχέση τους με τον καρκίνο του παχέος εντέρου αναδεικνύει την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για την πετυχημένη πρόληψη αυτού του καρκίνου, υπογραμμίζει η επικεφαλής ερευνήτρια, Yin Cao, ScD, επίκουρη Καθηγήτρια Χειρουργικής και Ιατρικής στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. «Ο αυξανόμενος επιπολασμός της νόσου στους νέους έχει μειώσει τη μέση ηλικία διάγνωσης από τα 72 στα 66 έτη», προσθέτει.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει αναθεωρήσει τις συστάσεις της για κολονοσκόπηση, κατεβάζοντας την ενδεδειγμένη ηλικία στα 45 έτη από τα 50 που ήταν προηγουμένως, ενώ ακόμα νωρίτερα πρέπει να εξετάζονται όσοι σχετίζονται και με άλλους παράγοντες αυξημένου κινδύνου όπως οικογενειακό ιστορικό της νόσου.