Αυτές είναι οι 5 τροφές για να έχετε «αλύγιστα» οστά -Η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσεις

Αν φροντίσεις τα κόκκαλα σου, τότε αυτά θα σε ανταμείψουν όσο μεγαλώνεις. Τα κόκκαλα δε σε βοηθάνε μόνο να κινηθείς και να μείνεις όρθιος αλλά προστατεύουν και τα όργανά σου και προσφέρουν βασικά μέταλλα, όπως ασβέστιο και φώσφορο.

Δυστυχώς από την ηλικία των 40 ετών ξεκινάς να χάνεις μάζα καθώς ο οργανισμός σταματάει να αντικαθιστά τα παλιά κόκκαλα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρούργων. Αυτή η σταδιακή απώλεια μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σου να μετακινηθείς και να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Ωστόσο, μπορεί να το αποφύγεις αυτό ακολουθώντας μία διατροφή που θα σου παράσχει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Για να χτίσεις υγιή κόκκαλα και να τα προστατεύσεις πρέπει να συμπεριλάβεις αυτές τις τροφές στη δίαιτά σου. Να θυμάσαι ότι η ποικιλία είναι σημαντικός παράγοντας όταν μιλάμε για δίαιτα και υγεία των οστών.

1. Γαλακτοκομικά: Ιδανική πηγή ασβεστίου

Υπάρχει λόγος που τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί εμφανίζονται πάντα σε συζητήσεις για την υγεία των οστών: Είναι πλούσια σε ασβέστιο, το κύριο θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στη δύναμη και τη δομή των οστών, σύμφωνα με το NIH.

Τόσο ένα φλιτζάνι γάλα χωρίς λιπαρά όσο και ένα φλιτζάνι απλό ελληνικό γιαούρτι είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις θρεπτικών συστατικών από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Το αν θα επιλέξετε πλήρη ή χωρίς λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα θα εξαρτηθεί από τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Αν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος, μπορεί να θέλει να παραμείνει με προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

Εάν θέλετε γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά, επιλέξτε τροφές που έχουν εμπλουτιστεί με λιποδιαλυτές βιταμίνες που είναι βασικές για την οικοδόμηση γερών οστών, σύμφωνα με την American Bone Health , δηλαδή βιταμίνη Α και βιταμίνη D.