Αυτές οι τροφές είναι η καλύτερη λύση για την μείωση της υπέρτασης

Η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι σημαντική γιατί το αίμα στο σώμα πρέπει να κυλάει φυσιολογικά. Σε διαφορετική περίπτωση παρουσιάζονται προβλήματα. Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να μειώση την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) σύμφωνα με τους διατροφολόγους και τις τελευταίες έρευνες.

Το αίμα «κουβαλάει» οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον ιστό του σώματός μας και απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα και τις περιττές ουσίες μακριά από τους ιστούς και αυτό είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της ζωής και της καλής υγείας. Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν αυτή τη διαδικασία.

Παρακάτω ακολουθεί λίστα με τις κυριότερες και τις πιο γνωστές τροφές που μπορούν να μειώσουν την υπέρταση.

Παντζάρια

Έχουν εκείνες τις ιδιότητες που μπορούν να γεμίσουν με ενέργεια τον οργανισμό μας γιατί περιέχουν εκείνες τις φυσικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στο χώμα, τον αέρα και το νερό και μπορούν να προστεθούν στο διατροφολόγιό μας για να σταματήσουν την ανάπτυξη των βακτηρίων και να εμπλουτίσουν τη γεύση και το χρώμα στα φαγητά. Αυτά τα νιτρικά χημικά μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος όταν μετατρέπεται σε νιτρικό οξύ στο σώμα, γεγονός το οποίο βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα – 3 λιπαρά και όπως φαίνεται μειώνουν την αρτηριακή πίεση, γεγονός το οποίο βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Τα καρύδια είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και μπορεί να βοηθήσει στην ενδοθηλιακή λειτουργία, απελευθερώνοντας ουσίες οι οποίες ελέγχουν αγγειακή χαλάρωση και τη συστολή όπως και τα ένζυμα τα οποία ελέγχουν τη θρόμβωση στο αίμα, την λειτουργία του ανοσοποιητικού και την προσκόλληση αιμοπεταλίων (η άχρωμη ουσία στο αίμα). Η ενδοθηλιακή λειτουργία βοηθά όταν τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται ακατάλληλα.
Μπανάνες

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι γεμάτα με βιταμίνη Ε και καλά λιπαρά και έχουν επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μια διατροφή πλούσια σε αμύγδαλα φαίνεται ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος σύμφωνα με νεότερη έρευνα.

Καρότα

Μια διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά έχει πολλά οφέλη για την υγεία και τα καρότα μπορεί να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Μια μελέτη παρατήρησε ότι η κατανάλωση 475 ml χυμού καρότου σε καθημερινή βάση μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση.

Εσπεριδοειδή

Η βιταμίνη C είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή, αποτρέπουν τον σχηματισμό θρόμβων βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος.

Μπανάνες

Φρούτα πλούσια σε κάλιο είναι επίσης μια καλή επιλογή. Η υπερβολική ποσότητα νατρίου στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει υπέρταση. Το κάλιο βοηθά τα νεφρά να απομακρύνουν το έξτρα νάτριο, το οποίο περνά στα ούρα και από εκεί αποβάλλεται. Αυτό βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και διευκολύνει τη ροή του αίματος. Εκτός από τις μπανάνες, αν δεν είστε «φίλος», τα βατόμουρα και το αβοκάντο είναι επίσης μια καλή λύση καθώς είναι γεμάτα από κάλιο. 

Ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι περιέχουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, φυτοχημικά, σελήνιο, χαλκό, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε. Όντας καλή πηγή μαγνησίου, οι ηλιόσποροι μειώνουν επίσης την αρτηριακή πίεση και βελιτώνουν με αυτόν τον τρόπο τη ροή του αίματος. Καλό θα ήταν να επιλέγετε ανάλατους ηλιόσπορους, καθώς το αλάτι έχει αρνητική επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά

Τέλος, το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Εως και 3 μερίδες τη μέρα είναι αρκετές. (Μια μερίδα θεωρείται μια κούπα γιαουρτιού).

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι άλλες τροφές που φαίνεται ότι βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος είναι οι εξής:

Μαύρη σοκολάτα

Πρέπει να περιλαμβάνει όμως τουλάχιστον 85% κακάο. Έχει πολυφαινόλες οι οποίες μειώνουν το οξυδωτικό στρες και βοηθούν το σώμα να το μετατρέψει σε νιτρικό γεγονός το οποίο βοηθά τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και την αύξηση της ροής του αίματος.

Καρπούζι

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και έχει ελάχιστες θερμίδες. Το καρπούζι είναι μια από τις υψηλότερες πηγές L-κιτρουλίνης, η οποία μπορεί να επιβραδύνει και να μετριάσει την αύξηση της αρτηριακής πίεσης στην αορτή, σύμφωνα με μελέτη.

Κρεμμύδια

Το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε κερσετίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση κρεμμυδιού μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος. Μια άλλη μελέτη παρατήρησε ότι η συνήθης κατανάλωση λαχανικών allium (σκόρδο και κρεμμύδι) οδηγεί σε 64% μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ντομάτες

Οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή όπως το λυκοπένιο, βήτα καροτίνη και η βιταμίνη Ε, τα οποία είναι αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης.

Ψάρι

Το ψάρι βελτιώνει την αρτηριακή λειτουργία και την καταπολέμηση της φλεγμονής και αυτό μάλλον οφείλεται στα λιπαρά του. Οι καλύτερες φυσικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα παχιά ψάρια (όπως ο σολομός, ο τόνος, η ρέγκα, το σκουμπρί, ο γαύρος και η σαρδέλα) και τα ιχθυέλαια.

Βότανα και μπαχαρικά

Πράσινο τσάι

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι και το τσάι συμβάλλει στη διαστολή των αγγείων, επιτρέποντας στο αίμα να κυκλοφορεί καλύτερα στο σώμα. Αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και συνδέεται με τη βελτιωμένη καρδιαγγειακή λειτουργία.

Ginkgo Biloba

Επιστημονικές μελέτες έχουν επισημάνει τις αντιοξειδωτικές και ευεργετικές του ιδιότητες στη μικροκυκλοφορία και στην υγεία του καρδιαγγειακού. Το βότανο αυτό φαίνεται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και εμποδίζει τη δημιουργία θρομβώσεων, ενώ μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιοπαθειών.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι γνωστό μπαχαρικό για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του. Οι δυνατότητές του να θεραπεύει τις καρδιαγγειακές παθήσεις είναι αμφίβολες καθώς πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.

Κουρκούμη

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω μιας ένωσης που ονομάζεται κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη θεωρείται ότι ξεκινά την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου. Αυτό βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να διευρυνθούν και έτσι διευκολύνεται η ροή του αίματος σε όλο το σώμα.

Κανέλα

Η κανέλα έχει εκείνες τις ιδιότητες που βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την αρτηριακή πίεση, γεγονός που βοηθά στην
αύξηση της ροής του αίματος στο σώμα.