Αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης που καταργεί την καραντίνα για τους θετικούς στον κορωνοϊό

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται σήμερα να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις για τον κορονοϊό μεταξύ των οποίων αναμένεται να ανακοινώσει το τέλος της καραντίνας για όσους είναι θετικοί στον κρονοϊό.

Η Βρετανία όπως όλα δείχνουν θα γίνει η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που θα επιτρέπει σε ανθρώπους που γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από κορονοϊό να πηγαίνουν χωρίς κανέναν περιορισμό σε καταστήματα, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να πηγαίνουν στις εργασίες τους — απόφαση που αρκετοί ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας τονίζουν πως ενέχει μεγάλους κινδύνους.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το απόγευμα από τον Μπόρις Τζόνσον. «Δεν θα εξαφανιστεί ξαφνικά ο ιός, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν και να συνεχίσουμε να προστατευόμαστε χωρίς περιορισμό των ελευθεριών μας», αναφέρει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Συγκεκριμένα ο Τζόνσον σήμερα, ετοιμάζεται να τερματίσει σχεδόν δύο χρόνια περιορισμών του Covid παρά τις επικρίσεις των Εργατικών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει το υπουργικό του συμβούλιο σήμερα το πρωί για να υπογράψει μια νέα στρατηγική «Ζώντας με τον Covid» – με την αυτοαπομόνωση να πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στην Αγγλία αυτή την εβδομάδα.

Αναμένεται επίσης να καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση των «δωρεάν» τεστ, οι οποίες κοστίζουν στον φορολογούμενο περίπου 2 δισεκατομμύρια λίρες το μήνα.

Εν όψει της κρίσιμης ημέρας, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Σήμερα θα σηματοδοτήσει μια στιγμή υπερηφάνειας μετά από μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της χώρας μας, καθώς αρχίζουμε να μαθαίνουμε να ζούμε με τον Covid.

«Δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τις προσπάθειες τόσων πολλών – του NHS που παρέδωσε το σωτήριο εμβόλιο με εκπληκτική ταχύτητα, των κορυφαίων επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων μας και του ευρέος κοινού για τη δέσμευσή τους να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά χάρη στην απίστευτη διάθεση εμβολίων είμαστε τώρα ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα και τελικά δίνουμε στους ανθρώπους πίσω τις ελευθερίες τους, ενώ συνεχίζουμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους».

Ο κ. Τζόνσον προειδοποίησε σε συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο ότι το κόστος ύψους 2 δισεκατομμυρίων λιρών το μήνα είναι απλώς υπερβολικό για τη χώρα.

Και ο κ. Σκάλυ πρότεινε σήμερα το πρωί ότι τα χρήματα θα αντληθούν στο μαχόμενη NHS.

«Αν νομίζετε προς τι μπορεί να πάνε αυτά τα 2 δισεκατομμύρια λίρες, υπάρχουν πολλές άλλες καθυστερήσεις στο NHS, άλλες ασθένειες στο NHS, που διαφορετικά αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να πάνε», είπε.

Έτσι, για κάθε άτομο που ανησυχεί για ένα τεστ, μπορεί να υπάρχει ένα άλλο άτομο που ανησυχεί για μια διάγνωση καρκίνου, για παράδειγμα.

Η νομική απαίτηση απομόνωσης εάν βρεθείτε θετικοί στον κορονοϊό θα μπορούσε να λήξει ήδη από την Πέμπτη, η οποία έχει ονομαστεί «Ημέρα Ελευθερίας covid».

Ωστόσο, οι Εργατικοί, τα συνδικάτα και οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες παραπονέθηκαν ότι είναι πολύ νωρίς για να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατάργησης των περιορισμών του Covid.

Ο Υπουργός Επιχειρήσεων Paul Scully τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει τις αποφάσεις στα χέρια των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι εάν κολλήσουν είπε στο Sky News ότι «όπως κάθε μεταδοτική ασθένεια θα έλεγα να μείνετε στο σπίτι».

«Θα έλεγα ότι είναι σαν οποιαδήποτε ασθένεια, ειλικρινά, οποιαδήποτε μεταδοτική ασθένεια που θα λέγατε να μείνετε στο σπίτι», είπε. Είπε ότι αν ένας εργαζόμενος είχε γρίπη, θα έπρεπε να μείνει στο σπίτι, «αλλά θα εξαρτάται από τον εαυτό του ή από τον εργοδότη του».

Ερωτηθείς τι μέτρα πρέπει να λάβουν οι εργαζόμενοι εάν οι εργοδότες τους προσπαθήσουν να τους αναγκάσουν να έρθουν στη δουλειά εάν ήταν άρρωστοι με Covid, ο κ. Σκάλυ είπε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε πραγματικά καλή καθοδήγηση για τους εργοδότες.