Φίλτρο φτιαγμένο από πολυμερείς νανοΐνες εκτόπισε τρία είδη μασκών προστασίας από τον κορωνοϊό που κυκλοφορούν στην αγορά, επειδή στο πείραμα που διεξήχθη από ερευνητές των Πανεπιστημίων Riverside και George Washington φάνηκε ότι μπορεί να αιχμαλωτίσει το 99,9% των αερολυμάτων του κορωνοϊού. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο Environmental Science & Technology Letters.
«Η εργασία μας είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί αερολύματα κορωνοϊού για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του φιλτραρίσματος των μασκών προσώπου και των φίλτρων αέρα», αναφέρει ο συγγραφέας της εργασίας και επίκουρος καθηγητής στο τμήμα χημικών μηχανικών και περιβαλλοντολόγων του Πανεπιστημίου Riverside, Δρ. Yun Shen.
Η μελέτη συνέκρινε την αποτελεσματικότητα των χειρουργικών και βαμβακερών μασκών, ενός κασκόλ λαιμού και μεμβρανών νανοϊνών που κατασκευάστηκαν με τη μέθοδο electrospinning όσον αφορά στην απομάκρυνση των αερολυμάτων κορωνοϊού για την αποτροπή της αερομετάδοσης. Η βαμβακερή μάσκα και το κασκόλ λαιμού απομάκρυναν μόνο περίπου το 45%-73% των αερολυμάτων. Η χειρουργική μάσκα απέδωσε καλύτερα, απομακρύνοντας το 98% των αερολυμάτων του κορωνοϊού, αλλά το φίλτρο με νανοΐνες απομάκρυνε σχεδόν όλα τα αερολύματα του κορωνοϊού.
Η μελέτη ενός μεταδοτικού νέου ιού είναι επικίνδυνη και διεξάγεται σε εργαστήρια με τον υψηλότερο βαθμό βιοασφάλειας. Μέχρι σήμερα, όλες οι μελέτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μασκών ή των φίλτρων έχουν χρησιμοποιήσει άλλα υλικά που θεωρητικά μιμούνται το μέγεθος και τη συμπεριφορά των αερολυμάτων του κορωνοϊού. Η νέα αυτή μελέτη βελτίωσε την εν λόγω διαδικασία, εξετάζοντας τόσο αερομεταφερόμενα αλατούχα διαλύματα όσο και ένα αερόλυμα που περιείχε έναν κορωνοϊό της ίδιας οικογένειας με αυτόν που προκαλεί την COVID-19, αλλά μολύνει μόνο τα ποντίκια.
Οι επιστήμονες, λοιπόν, παρήγαγαν ένα φίλτρο με μια διαδικασία που δημιουργούσε πόρους με ελάχιστη διάμετρο στη επιφάνεια των νανοϊνών, βοηθώντας έτσι να αιχμαλωτιστεί το 99,9% των αερολυμάτων του κορωνοϊού.
Η τεχνική παραγωγής, γνωστή ως electrospinning, είναι οικονομική και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μαζική παραγωγή φίλτρων νανοϊνών για ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και συστήματα φιλτραρίσματος αέρα. Η τεχνική αυτή επίσης αφήνει στις νανοΐνες μια ηλεκτροστατική φόρτιση που ενισχύει την ικανότητά τους να αιχμαλωτίζουν τα αερολύματα και η ιδιαίτερα πορώδης επιφάνεια καθιστά ευκολότερη την αναπνοή όταν κάποιος φορά τα φίλτρα νανοϊνών.
«Το electrospinning μπορεί να εξελίξει τον σχεδιασμό και την κατασκευή των μασκών προσώπου και των φίλτρων αέρα. Η ανάπτυξη νέων μασκών και φίλτρων αέρα μέσω του electrospinning είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, λόγω της υψηλής απόδοσης στο φιλτράρισμα, της οικονομικής ευελιξίας και της δυνατότητας να καλύψει τις τοπικές ανάγκες για μάσκες και φίλτρα αέρα», καταλήγουν οι επιστήμονες.