Αυτό είναι το plan B της κυβέρνησης για την ανάσχεση του κορωνοϊού – Στο τραπέζι μέτρα που είδαμε το 2020

Με τα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων να «σπάει» μέρα με την μέρα και με την πίεση στις ΜΕΘ να μεγαλώνει, κυβέρνηση και ειδικοί έχουν μπει ήδη στην διαδικασία δημιουργίας ενός πλάνου Β’ ώστε να αλλάξει το μείγμα των μέτρων και να θωρακιστούν οι δομές υγείας της χώρας.

Έτσι μέσα οι Επιστήμονες κατέληξαν πως η νυχτερινή διασκέδαση αποτελεί εστία υπερμετάδοσης, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη κάνει εισηγήσεις στην κυβέρνηση να μπει «κόφτης» στο ωράριο λειτουργίας σε μπαρ και εστιατόρια από τις 12:00 τα μεσάνυχτα ή τη 01:00 τη νύχτα, με στόχο να μην υπάρχει συνωστισμός, ενώ παράλληλα προτείνεται η κατάργηση ορθίων, αλλά και η χρήση μάσκας από ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους.

Στο προσκήνιο μέτρα του 2020

Στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή επικρατεί η άποψη πως δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε νέο lockdown, για δύο λόγους. Αρχικά κάτι τέτοιο θα στείλει το λάθος μήνυμα σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο, με πιθανό και το πολιτικό κόστος, ενώ παράλληλα δεν θέλουν να «κλείσουν» εκείνους που έχουν πράξει το «καθήκον» τους και έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο αν ο αριθμός ασθενών σε ΜΕΘ ανέβει ανησυχητικά και το Σύστημα Υγείας απειληθεί τότε θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος το Plan B. Σε αυτό υπάρχουν στο τραπέζι μέτρα που είχαν εφαρμοστεί σε παλιότερες εποχές έχοντας αποτέλεσμα, ενώ το μέγεθος της έξαρσης θα κρίνει αν θα θα εφαρμοστούν μόνο στις επιβαρυμένες περιοχές ή σε όλη τη χώρα.

Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν άλλωστε και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. «Τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως η γενική μας αρχή είναι ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους».

Ενίσχυση του ΕΣΥ και προσπάθεια πειθούς των ανεμβολίαστων

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρει, έχει λάβει ήδη μέτρα για την υγειονομική θωράκιση της χώρας σε δύο ακόμη κατευθύνσεις.

Πρώτον: στην ενίσχυση του ΕΣΥ και κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και με προσωπικό, ενώ στο τραπέζι, εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση που να καλύπτει τις ανάγκες, είναι και η επίταξη γιατρών. Παράλληλα έχει σχεδιαστεί και αναδιάταξη του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα.

Δεύτερον: στην αύξηση των εμβολιασμών, καθώς η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων, παρατηρείται στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για την 3η δόση και καλούνται να επισπεύσουν τον εμβολιασμό όσοι έχουν κάνει ήδη τη δεύτερη δόση του εμβολίου πριν από 6 μήνες, ή το μονοδοσικό της Johnson & Johnson πριν από 2 μήνες.

Με νέα καμπάνια θα υπάρξει ξανά ενημέρωση για τα οφέλη του εμβολίου στους ανεμβολίαστους.