Αχιλλέας Γκίκας: «Ξεχάστε την μαζική έξοδο για το Πάσχα»

Μιλώντας στον ANT1, ο καθηγητής Παθολογίας, Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, είπε χαρακτηριστικά «ξεχάστε την μαζική έξοδο για το Πάσχα».

Όσον αφορά τις μετακινήσεις το επόμενο διάστημα, εν όψη των συνεδριάσεων των ειδικών, ο κ. Γκίκας είπε πως θα πρέπει να σκεφτόμαστε «το Πάσχα στη γειτονιά μας, όχι στο χωριό μας».

Εξηγώντας πως τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλλουν προσεκτικά ανοίγματα, επεσήμανε πως στο Ισραήλ, όπου έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού, στα σχολεία εξακολουθούν να υπάρχουν μέτρα, το λιανεμπόριο είναι ελεύθερο, αλλά όχι πλήρως η εστίαση.

Όσον αφορά τα φαινόμενα συνωστισμού νέων που παρατηρείται σε πολλές πλατείες, ο κ. Γκίκας είπε πως είναι ένα θέμα που πρέπει κανείς να το δει με κατανόηση, ωστόσο οφείλουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι κάνουν λάθος.

Ερωτηθείς σχετικά με τον σάλο για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, απάντησε με μία φράση που αποδίδεται στο Αϊνστάιν ότι «δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη ανοησία».

Υπογράμμισε πως «η διαδικασία λήψης των αποφάσεων γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο. Η Επιτροπή συνεδριάζει, βάζει κάτω τα δεδομένα και ακολούθως εισηγείται. Η Πολιτεία είναι αυτή που αποφασίζει.»